С колко мая да заквасваме?

Модератор: Martin

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот peshcobg » 26 Окт 2017, 10:05

Здравейте,

Стара е темата, но за мен е доста актуална в момента и реших да споделя мнение по въпроса. Информацията по-долу се отнася за ейловите бири.

До скоро считах, че едно пакетче суха мая е достатъчно за 20-ина литра мъст. След като прочетох главата за дозиране на маята от книгата "How To Brew" научих, че едно пакетче е достатъчно, но не е препоръчително, защото се стимулира прекалено голямо размножаване на клетките, което води до силно изразен аромат от ферментацията в бирата. Едно пакетче за 20-ина литра отговаря на мярка от 0,35 (million cells / ml / degree plato), а препоръката е тази мярка да бъде 0,5 за бири с изразен аромат от ферментацията, 0,75 за бири с балансиран или много лек аромат от ферментацията и 1,0 за бири с изчистен аромат. Калкулаторът на Brewer's Friend препоръчва сходни мерки - https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/. На практика това значи че за 20-ина литра мъст се препоръчва две пакетчета суха мая, за да се постигне по-балансиран аромат от ферментацията.

Последните си две бири ги направих според тези препоръки, и чакам да видя какъв ще е резултата.

Поздрави
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот st_jivko » 26 Окт 2017, 20:24

Че кво му е на ейловия аромат с един пакет 11,5гр. на 20 л. мъст.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот 5th-hokage » 26 Окт 2017, 20:43

Даже нещо повече ... аз слага, половин пакет с лек стартер и се получава перфектно :) иначе ще се получи изразен фкус на мая :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот petiomalchev » 27 Окт 2017, 06:39

Последната ми варка 47 л. Стаут е с 11 гр. Нотингам. Превря си нормално, откалих я, вкус на мая не съм усетил.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот Yaskata » 01 Ное 2017, 13:04

По принцип нещата най-често стават, но ми се струва, че въпросът е подценяван.
Има дост изписано по темата, което не е случайно. До сега съм имал множество проблеми с ферментацията и затова сега пак се разтърсих по темата. Това, може би, е най-смислено/полезната статия, която открих.

https://byo.com/stories/item/1717-yeast ... omebrewing
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот peshcobg » 01 Ное 2017, 15:14

Хубава е статията. Това, което прочетох в книгата е базирано на статията и е в малко по-разширена форма (авторът си е се John Palmer). Статията, която беше пуснал по-рано е в същата посока на разсъждения (https://www.brewersfriend.com/2012/11/07/yeast-pitch-rates-explained/).

А иначе, че в повечето случаи бирата си става е така, но е интересно как количеството мая влияе на крайния резултат.

Поздрави
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот Yaskata » 03 Ное 2017, 13:25

Това което разбрах накратко:

Ако заквасиш с по-малко мая, ще има повече поколения дрожди, докато изядът захарта, което означава повече метаболитни продукти - повече естери

Ако заквасиш с оптималното количество мая (според калкулатурът им) получаваш по-малко поколения и по-чист резултат. Пишеше , че така бирата е по-устоичива на външни зарази.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот Dejmos » 03 Ное 2017, 13:55

Недозасяването ще продуцира повече естери, но понякога това е търсен резултат.
Ако искаме да засилим давания от дрождите аромат, недозасяването може да е решение.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот Martin » 03 Ное 2017, 14:31

Dejmos написа:Недозасяването ще продуцира повече естери, но понякога това е търсен резултат.
Ако искаме да засилим давания от дрождите аромат, недозасяването може да е решение.


Мда.. Както казват, един вайс никакъв вайс не е ако не го засееш с 25-50 % от нормалната доза дрожди.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: С колко мая да заквасваме?

Мнениеот peshcobg » 03 Ное 2017, 15:05

Абсолютно, количеството трябва да е съобразено с резултата, който искаме да постигнем.

Това, което аз научих, е че 1 пакетче за 25-30 литра бира е много груба дозировка, която е ок за първи опити. За по-добро дозиране трябва да се вземе предвид и екстракта на бирата и количеството естери в крайния продукт.

Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron