Събота варих
American Pale Ale, по рецептата на
zion:
Начална плътност (OG): (°P): 13
Крайна плътност (FG): (°P): 2.2
Алкохол (ABV): 5.7 %
Цвят (SRM): 6
Горчивина (IBU): 45
Малц:
9.2 kg - German - Pale Ale
0.7 kg - German - Wheat Malt
0.2 kg - German - CaraAmber
0.1 kg - German - CaraAroma
ОБЩО: 10.2кг малц
Хмел:
30 g Mosaic@60 min
30 g Mosaic@20 min
40 g Amarillо@5 min
10 g Citra@5 min
15-20g Irish Moss@5 min
1 портокал@5min
Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Mash out - 78C
Варене: 75min
Количество във ферментатора: 44 л.
Дрожди:
US 05 - 22гр
Ферментация 20°C / 8 дни
Направих две неща, които до момента не съм правил: не съм мерил количеството вода за промиване, както обикновенно по схемата 1(3)(4) за светъл ейл, ами мерих на често плътността на рефрактометъра и промивах до около 3P, като си позволих да долея още около 5 литра вида директно в казана за варене, с цел около 5% АБВ. Другото - измих хубаво 1 портокал, дезинфекцирах го, нарязах до на 4, изтиках колкото можах и другото с все кората го метнах в казана за варене, всичко това за последните 5 минути.
Заложих ги в два ферментатора горе долу пълни на половина, тъй като предния път беше в един и доста пяна излезе навън през клапана. Варих в неделя, засях към 17:00, вчера беше паднало на 10Р, но интересното е, че няма бълбукане през водния клапан дори днес сутринта. Ферментирам ги на около 18-20 градуса, вече меря вътре във ферментатора. Съмнява ме да не изпуска от някъде и на двата ферментатора, но четох че US-05 са по-мързеливи и може да тръгнат чак на третия ден.