Новата ми придобивка ...и за шунката

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 26 Окт 2017, 21:46

Dave Lombardo ако искаш мога да те банна от мезето, докато ти продължи диетата. :D . Ама дерзай!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот KpaTyH » 27 Окт 2017, 20:49

И аз се зарибих - първи опит
Прикачени файлове
IMG_20171027_203614849_HDR.jpg
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Foreigner » 27 Окт 2017, 22:10

Еми браво! На цвят и консистенция изглежда като за 5,50. За вкус, сравнявай, разказвай... Между другото, я колегата гурме специалист Dejmos да каже как се измерва температурата в средата на шунковара, без да се пробива с термометъра найлоновият плик... Или измерва само температурата на водата в съда за загряване?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Martin » 28 Окт 2017, 09:50

Моят термометър е вън във водата. Дават 10мин за сантиметър от диаметъра. Шунковара ми е 12см, така че за 2 часа в средата температурата става като на водата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 28 Окт 2017, 12:40

Аз понеже не слагам кисийки и боцвам термомена. Докато в средата стане 72 гр. 2 часа са му много при мен. Около час и половина.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Dejmos » 29 Окт 2017, 14:51

На цвят е добре. Много мехурчета има, трябва да се притъпква добре месото.

Лъчо, кесията съм я пробивал само веднъж с термометъра. Резултатът не ми хареса, шунката загуби много сок от натиска на пружината и изсъхна. Но експериментът показа, че за тези 2 часа температурата в средата на шунката достига 80*С, колкото и отвън. Дори и за по-малко. Това правило "минута за всеки милиметър от диаметъра на месото" явно върши работа. Но започвам да си мисля, че 80* му е много. Като че се преварява. А и дигиталният бушмен препоръчва 74*.

Обаче час и половина на 80* за парче свински гърди (около 4см дебелина) не стигнаха. Останаха леко жилави. Предполагам е от качеството/възрастта на месото, не от времето за варене.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 30 Окт 2017, 09:01

Dejmos ти като човек с най-много опити, сподели. Има ли разлика, когато се вари само в шунковара, или сложено в кесийка в шунковара.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Dejmos » 30 Окт 2017, 09:56

В кесийка в шунковара става по-сочно. Иначе натискът на пружината изхвърля твърде много от сока. Същото става при пробиване на кесийката.
Друго, не по-маловажно - с кесийка се вади по-лесно и е по-чисто.
В последно време изобщо не ползвам шунковара, варя само в кесийка. Изхвърлям пуснатата при осоляването течност, изгонвам доколкото мога въздуха и варя в торбичката. Тя много омеква, но издържа на 80* за два часа. Има опасност да се разкъса при вадене от тенджерата, поне такова е усещането, като я вдигна.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 30 Окт 2017, 17:04

Не мога да намеря инфо, на времето имаше едни варено-пушени бутчета от малки прасьовци.
С кожата цяло бутче, убиец беше.3-4-5 кила бутчето излизаше.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Dejmos » 31 Окт 2017, 08:15

Онзиден в един магазин на люлинския пазар видях варено-пушен бут с кожа, но по-едричък. На стойка и режат.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron