"Познаваме" от предишния неуспешен опит.
Например - предпоследната ми варка беше с Нотингам и бистрене и след това кегиране с добавяне на 6% пивна мъст в кеговете.
След няколко дена на около 18гр. нито един кег не беше се надул.
Изпуснах им налягането, извадих от единия (който си беше непълен и преди това) литър и нещо бира и в него добавих от преди това събрана около 2л. утайка от същите дрожди, която ще ползвам за следващи ферментации.
Влях обратно на око по равно във всеки кег и ги затворих - след два дена вече бяха вдигнали налягане.
Сега също чакам да свърши ферментация последната варка с Нотингам и пак ще я бистря, но този път ще кегирам навреме и смятам че ще има дрожди за газировка.
Другия вариант е да се върна на принудително газиране с налягане - тогава въобще не ме интересува има ли живи дрожди.
Предните варки в горещото бяха с дрожди Квейк - с тях нямаше проблем с утаяването им до степен да не могат да газират.
Предполагам че и S-33, К-97 и подобни също няма да имат проблем с преутаяването.
Предполагам също и че S-04 ще го имат, тъй като те са силно флокуленти и даже и без желатин залепват силно за дъното.
US-05 най-вероятно няма да имат проблем, но трябва да се пробва.
Ако бутилките са със суинг-топ капачки лесно става добавянето на дрожди, но ако не са
ще има пак зор.
Затова - минавайте на кегове.
А който иска да пълни бутилки от кег - пак има решение. (като за 90 лв.
)