Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 11 Окт 2017, 23:46

Направих откаляване на варка 19 като на две от 10л. бутилки добавих малини и сливи. Описал сам по горе в поста.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Окт 2017, 14:06

Варка №20
Star Anise Stout

Малц:

6.0 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
0.4 кг. CARAAROMA® Карамелен малц
0.7 кг. CARAFA® Special Type 2 (Тъмен печен малц тип 2) Вайерман Германи
0.4 кг. Печен ечемик
0.5 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц

Вода - чешмянка 57л.

Хмел:
30 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
6 звездички анасон 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.



Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
70 мин. 68С
76С край

Във водата за промиване сложих сок от четири лимона.
Промиване с вода 78С до 47л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 47л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 43л.
След края на варенето добавих 4л. трапезна вода

IBU 14%

Дрожди:
11 гр. Nottingham Ale , насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка тръстикова захар.

Заложени във ферментатора 45л.
Плътрност 11%
Ферментация 7 дни. 8 литра бутилирах след приключване ферментацията останалото количество откалих за 7 дни.
Крайна плътност 2%
варка 20.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 16 Окт 2017, 08:39

Това е една от най-сполучливите ми бири. Получи се 1:1 с тази на Мартин, която опитах в клуб Терминала миналата година.
Анасона много се усеща, бих заложил на по-малко количество. Мисля тази рецепта да ми е коледната варка :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 16 Окт 2017, 10:35

Първия път като я варих, на 20л. сложих 2 звездички въобше не се усещаше. Но тогава плътноста беше 15% а сега 11% /разредих с вода търся ABV 4-4.5%/ ароматите на печените малцове са по слаби и изби аромата на анасон. Може би за варка около 45 л. 4 звездички ще е добре или 1 звездичка на 10л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Апр 2018, 18:56

Варка №21
АПА

Малц:

6.0 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция

Вода - чешмянка 45л.

Хмел:
18 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
30 гр. CFJ-8 /Cascade/ български -2017г. 6% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
70 гр. CFJ-8 /Cascade/ български -2017г. 6% суо охмеляване 5 ден

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
60 мин. 68С
15 мин. 72C
75С край

Във водата за промиване сложих сок от 3 лимона.
Промиване с вода 78С до 37л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 37л. - 9,5% плътност
крайно количество бирена мъст 33л. - 11% плътност

IBU 16%

Дрожди:
11 гр. Nottingham Ale , насипни
Хидратирани за 30 мин. 200 мл. вода 1 чаена лъжичка тръстикова захар.

Заложени във ферментатора 31л.
Плътност 11%

Сухо охмеляване на 5 ден 70 гр. CFJ-8 /Cascade/ български -2017г. 6%

Откаляване 8 ден. Плътност 1-1,5%. Прелята в 3 10 л. бутилки.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 28 Апр 2018, 15:21

Варка №22
CaraHalBlanc

Малц:
6 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
0.5 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.2 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц
0.3 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц

Вода - чешмянка 50л.

Хмел:
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 10,4% 50 мин.
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 10,4% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
70 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 10,4% суо охмеляване 5 ден

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 77С и за повишаване на температурата вряла.
60 мин. 68С
15 мин. 72C
75С край

Във водата за промиване сложих сок от 3 лимона.
Промиване с вода 78С до 40л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 40л. - 10% плътност
крайно количество бирена мъст 35л. - 12% плътност

IBU 24%

Дрожди:
Отделена утайка от варка 21 /Nottingham Ale/ в 500 мл. бутилка от Кока Кола
Съхранявана в хладилника 5 дни.

Заложени във ферментатора 34л.
Плътност 12%

Сухо охмеляване на 5 ден 70 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 10,4%

Откаляване 10-ти ден. Крайна плътност 2%.
Бутилирана 15-ти ден.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Апр 2019, 19:43

Варка №23
APA Citrus

Малц:
6 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция

Вода - чешмянка 45л.

Хмел:
30 гр. CFJ-8 /Cascade/ български -2018г. 6,8% 40 мин.
20 гр. CFJ-8 /Cascade/ български -2018г. 6,8% 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
Кора от 2 лимона 5 мин.

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 77С и за повишаване на температурата вряла.
60 мин. 68С
78С край

Във водата за промиване сложих сок от 2 лимона.
Промиване с вода 78С до 40л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 40л. - 10% плътност
крайно количество бирена мъст 35л. - 12% плътност
след преключване на варенето добавих трапезна вода 2л - 11% плътност

IBU 17%

Дрожди:
Safale US-05 насипни 11гр.
Хидратирани за 30 мин. 25С 200мл. и вода 1 ч/л бяла кристална захар.

Заложени във ферментатора 35л.
Плътност 11%
Крайна плътност 3%
Сухо охмеляване 50 гр. Citra 4 ден
7 дни ферментация, откаляване след 7 дни бутилиране.
IMG_20190616_124154~2.jpg
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот MadButcher » 01 Май 2019, 10:06

Един човек, да не буха на АРА карамелени малцове до припадък и да я кръщава АРА!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Юни 2019, 20:29

Варка №24
KaraAbiEkuanot

Малц:
3 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
2 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
0.5 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.3 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц
0.2 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц

Вода - чешмянка 50л.

Хмел:
20 гр. Американски хмел Ekuanot (Equinox) 13,4 30 мин.
30 гр. Американски хмел Ekuanot (Equinox) 13.4 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 20 мин.
500 гр. Brown Cane Sugar 20 мин.
Следва 50 гр.Американски хмел Ekuanot (Equinox) 13,4 сухо охмеляване 4-5 ден

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 77С и за повишаване на температурата вряла.
60 мин. 68С
75С край

Промиване с вода 78С до 40л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 40л. - 9% плътност
крайно количество бирена мъст 35л. - 13% плътност

IBU 20%

Дрожди:
Дрожди за абатска бира Safbrew Abbaye (BE-256) 11гр.
Хидратирани за 30 мин. 25С 200мл. и вода 1 ч/л кафява захар.

Заложени във ферментатора 35л.
Плътност 13%
Крайна плътност 2.8 %
Алкохол 6%
Сухо охмеляване 50 гр. Ekuanot 4 ден.
Откаляване 6 ден.
Бутилиране 13 ден.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 05 Юни 2021, 21:34

Варка №25
APA Citrus Abi
Алкохол - 4,5%. IBU - 12%. Цвят - светъл. Аромат - цитрусов.

Материали:
Малц - 6 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
Вода - 45л. чешмянка
Хмел - 50гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ-2020г. 7%
- 50гр. Citra САЩ - 2020г. 12.8%
Дрожди - Safbrew Abbaye (BE-256) пакетирани 11гр.
Добавки - 10 гр. Ирландски мъх
- 1 лимон и 1/2 портокал

Озахаряване: 60 мин. 68С /загряване 1/3 от общото количество вода (18л.) на 78С и добавяне на малца/
Тука малко обърках работите но ги коригирах със студена вода, 78С е висока тем. Има калкулатор за изчисляване на температурата на водата при озахаряване ето тук
Преди промиването повишаване на температурата до 78С чрез добавяне на вряля вода.

Във водата за промиване сложих сок от 1 лимона и 1/2 портокал.
Промиване с вода 78С до 40л. пивна мъст.

Варене 1ч.

Хмел:
30 гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ-2020г. 7% 30 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
20 гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ -2020г. 7% 5 мин.
Кора от 1 лимона и 1/2 портокал 5 мин.
20гр. Цитра охлаждане 85С 15мин.
начално количество бирена мъст 40л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 35л. - 12% плътност
след преключване на варенето добавих трапезна вода 2л - свалих до 11% плътност

IBU 12%
IBU калкулатор

Охлаждане на пивната мъст до 26С.

Дрожди:
Safbrew Abbaye (BE-256) пакетирани 11гр.
Хидратирани за 30 мин. във 200мл. вода с 1 ч/л бяла кристална захар преварени и охладени до 25С .

Заложени във ферментатора 35л.
Плътност /захарност/ 11%
Алкохол калкулатор
6 дни ферментира в бидона, след това откалих и сложих бирата в три 10л. бутилки /от минерална вода/
Тиха ферментация 8 дни
Крайна плътност 3%
Алкохолът трябва да е около 4.5%
За газировка, 9г/1л. бяла захар.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron