от Dejmos » 26 Сеп 2017, 11:35
Не е особено сложно, но аз лично виждам един проблем - ако бутилките ти са разнокалибрени, каквито са моите, не можеш да го използваш. Ще ги пълни до различно ниво.
Прави ми впечатление, че бирата тече много бавно, защото разликата в нивата между бутилката и съда с поплавъка е малка. Казва, че така напълва 2 литра за минута и половина и може да ги запечата, докато се пълнят следващите бутилки. Горе-долу със същата скорост бутилираме с жената, като тя пълни по една бутилка наведнъж с пружинна пълначка (една като тези 4-те, дето ги е вързал към междинния съд), а аз впръсквам доза захарен сироп и запечатвам с настолна затварачка. (Бутилките са предварително дезинфекцирани и отцедени.) А при него трябва да добавим и времето за преливане от ферментора в новия съд, добавянето на захарта (сироп или отделена мъст) за газиране и хомогенизирането на разтвора преди началото на бутилирането... плюс вкарването на кислород и опасността от зараза.
Но, при липса на помощник, това определено ще е улеснение.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл