Днес беше ден а варене на бира

Отдавна планирах да сваря нещо подобно, но все не оставаше време - Стаут с градински чай Салвия! Чаят го брах към края на лятото в Хасково, като го вакуумирах и прибрах във фризера, до днес

Рецептата:
Малц: Общо 8,05 кг. Вайерман.
- 6 кг. Пейл Ейл;
- 0,8 кг. КараХелл;
- 0,6 кг. КараАрома;
- 0,4 кг. Карафа 2;
- 0,250 кг. Печен ечемик
Корекция на водата:
- CaSO4 - 5 гр.
- CaCl - 3 гр.
Озахаряване: 1/3 на 66 гр. за 45 мин., вдигане на 72 гр. за 15 мин., машаут на 76 гр. Промиване с вода на около 80 гр. до събиране на приблизително 35 литра мъст на 13 Брикс преди варенето.
Варене: 90 минути (бурно);
Охмеляване:
- 50 минути преди края 40 гр. Магнум на 14,6% АА;
- 15 минути преди края, добавяне на чаена лъжичка Ирландски мъх;
- 5 минути преди края, добавяне на предвидения градински чай Салвия (тук държа да отбележа, че не съм го мерил, на око мога да кажа, че беше между 50 и 100 гр.)
- ИБУ - 50 (по калкулатор)
Охлаждане: около 45-50 минути до 23-25 гр.,
Прецеждане: въпреки, че чаят беше уловил доста голяма част от утайката, последните 5-6 литра минаха през жълтата торба сравнително бавно и тегаво;
Заквасване: Около 28 литра на 15 Брикс, с министартер на дрожди Нотингам (една доза, която предварително беше развита в около 500 мл. мъст, добита от промиването, с добавена 1 супена лъжица захар, преварена и охладена до около 25 гр.). Стартера се разви добре и беше доста активен при заквасването. В момента температурата във ферментатора е около 19 гр.
Засега чаят се усеща добре, след ферментацията и преди бутилирането ще преценя дали е необходимо да се засили неговия аромат и вкус. При необходимост, мога да направя чай от сушена Салвия и да го добавя в готовата бира. Ще споделя впечатления от готовия продукт. Надраве
