Две приспособления (плюс още няколко)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dejmos » 11 Сеп 2017, 17:59

В лаутернтюн тип кофа в кофа често няма място за такава засмукваща тръба. При мен има под 2см разстояние между дъната на двата съда и под сантиметър между стените им.
Освен това, ако я има, ще засмуква утайките, които иначе биха оставали на дъното.

Проблемът с моя "дизайн" не беше мъртвия обем, а скоростта на промиване и запушването.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dejmos » 12 Сеп 2017, 23:05

Преди доста време в една от темите за газиране колега показа автоматична ветеринарна спринцовка, с която дозира захарния сироп в бутилките. Идеята ми хареса, но не и цената - 40+лева.

Реших да импровизирам нещо и, ако не стане, тогава да купувам.
Импровизирах това... да го наречем ръчна помпа за дозиране на захарен сироп:
Изображение Изображение Изображение

Работи много добре, дозира точно 5мл с всяко напомпване (не може да се регулира, различно количество захар се постига с различна плътност на захарния сироп), обезвъздушава се сама. При натискане изпомпва захарен сироп, при отпускане на буталото сама засмуква следващата доза. Бурканът си седи на удобно място, бутилката се поднася с едната ръка, с другата се натиска буталото. Обмислям варианта да свържа изходящия маркуч на помпата с тръбата за наливане на бирата в бутилките, но маркучът ще трябва да е доста дълъг и вероятно ще се пречка.
Недостатък - ако се напомпи рязко и силно изходящият клапан блокира, докато не се освободи натиска, след това продължава без проблем. Т.е. трябва да се напомпва сравнителна плавно, половин-една секунда за напомпване.

За съжаление не снимах, докато правя помпата, не очаквах да е толкова сполучлива. Сега като е залепена с горещ силикон, няма как да я разглобя за снимане. Ще с опитам да бъда максимално подробен в обясненията, ако някой реши да я повтори.

Материали - две спринцовки 20 куб.см с гумени уплътнители на буталата, два възвратни клапана, половин метър 4мм маркуч за въздух и един тройник от магазин за акваристика, 4 ластика, буркан с винтова капачка, свредла, пистолет с горещ силикон и др. инструменти.

Буталото на едната спринцовка се нарязва на 4 еднакви парчета. Едното ребро на всяко парче се отрязва, останалите се стесняват. От цилиндъра й се отрязва парче с дължина 1,5-2 см, включващо разширението в задната част и се разцепва по дължина.
В предната част на буталото на другата спринцовка се пробиват 4 отвора 3-4мм, на всяко ребро. Във всеки от тях се нанизва по един ластик. Буталото се връща обратно и се нагласява на 5мл (друга желана стойност). От задния ръб на предната му част (където е уплътнителя) на стената на цилиндъра се прорязват 4 отвора със ширина 1мм и дължина, равна на дължината на парчетата от другото бутало. Отворите трябва да са по дължина на цилиндъра, на 90* по периферията му. В тях влизат парчетата от другото бутало. Те позволяват ход на спринцовката от напълно изпразнена само до 5 мл. обем, а ластиците ще играят ролята на възвратна пружина.
Парчетата от буталото се фиксират на местата си с 2-3 тънки свински опашки. На друга свинска опашка се нанизват краищата на ластиците (сгънат на две ластик, двата края са на свинската опашка, средата преминава през отвора в буталото, така 4 пъти). Свинската опашка се затяга под разширението в задната част на цилиндъра.
Това е работния цилиндър на помпата.

В капачката на буркана се пробиват два отвора - един с Ф6-8мм, другият - 2мм по-голям от диаметъра на спринцовката. В големия отвор се нанизва разцепеното парче от спринцовка и се залепва така, че в него плътно да влиза спринцовката, която ще помпи захарния сироп.

Частта с клапаните е ясна. Спринцовката се свързва с 2см парче маркуч към тройника, по същия начин се слага смукателния клапан. Другият клапан е на малко по-дълго парче маркуч, за да може да стигне до капачката. Внимава се с посоката на клапаните. Изпускателният клапан се залепя с горещ силикон за капачката от външната й страна. На другия му край се нанизва 20-30 см парче маркуч (друга желана дължина)

Спринцовката се залепя за парчето спринцовка така, че смукателният клапан почти да допира дъното на буркана при затегната капачка. На капачката се пробиват нклк малки дупчици, за да има откъде да влиза въздух при помпане.

Това е.
Надявам се да е разбираемо и полезно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот dr_slavov » 13 Сеп 2017, 11:38

Всъщност си направил абсолютно копие на оригиналната. :clap: Работи на същия принцип. Просто засмукващия мъркуч минава през самото бутало, но това е с цел удобство при работа на терена. Не знам колко ще издържат ластиците. Мисли ли си за пружини?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dejmos » 13 Сеп 2017, 23:33

И аз не знам колко ще издържат. Но съм си купил цяла кутия еднакви ластици,мога да си ги сменям колкото се наложи често.

Мислих и за пружини, но не намерих подходящи.
Единият вариант беше голяма пружина, действаща на свиване (да избутва челото на буталото от предната страна), да стои вътре в работния обем. Не намерих такава, а и щях да имам проблем, докато определя точния обем с пружина вътре, а тя щеше да ръждяса от окорона.
Втори вариант - две или четири тънки пружини, действащи на свиване (да избутват задния край на буталото от ограничителите), разположени между ребрата на буталото. Щеше да е необходимо поставянето на тръба между цилиндъра на спринцовката и буталото или на някакви водачи, които да пречат на пружините да се огъват.
Друг вариант беше две или четири тънки пружини, действащи на разпъване (да теглят буталото към задната част на спринцовката), разположени между ребрата на буталото. Тази роля играят ластиците. С тях стана лесно и бързо, след като прорязах процепите, сглобих всичко останало за 30-ина минути на коляно, само с макетен нож и пистолет за горещ силикон.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот petiomalchev » 16 Сеп 2017, 01:49

Чдно ми е защо трябва да си играеш да наливаш сироп в всяка бутилка като може да се сложи в цялото количество бира да се разбърка и направо наливаш в бутилките.
Гледам в ютуба и те се мъчат така.
Има ли някалво значение или?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dejmos » 16 Сеп 2017, 09:23

Досега 3 пъти съм пробвал да сложа захарния сироп (отделена бирена мъст) в бирата преди бутилирането и винаги съм имал проблем с нееднаква газировка. Наливам, разбърквам, претакам 2-3 литра, пак разбърквам... и пак не ми харесва резултатът. Не само, че газирането не е равномерно, но и се вдига част от утайката и се вкарва кислород.

А така бутилирам направо от крана на ферментора, бързо, чисто и с еднакво газиране.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот petiomalchev » 17 Сеп 2017, 09:38

От ферментатора преливам с маркуч само бистрото в тенджерата която варя, слагам сиропа и бъркам полекичка.
Претакането също отнема време, но поне не се занимаваш.
Гледах едно клипче в ютуб там пък разпределяха сиропа за газиране с електронно кантарче слага бутилката, фунията и занулява после долива нужните грамове.
Всеки както му е удобно.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dave Lombardo » 26 Сеп 2017, 15:00

petiomalchev написа:От ферментатора преливам с маркуч само бистрото в тенджерата която варя, слагам сиропа и бъркам полекичка.

Аналогично у наше село - имам две кофи по 32 литра. Преливам от едната в другата с тънък шлаух, като оставям да се стича по стената на кофата, за да не разплисква и да се окислява.
После добавям захарния сироп, като много внимателно разбърквам и като се хомогенизира - разливам по бутилките.
Ама както каза - кой както му е удобно. Всеки си има неговите си лудости ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот Dejmos » 09 Окт 2017, 18:15

Дойде време и аз да си направя MLT. И още на следващата сутрин го изпробвах. Голяма разлика, спестява преливането и цапането с мъст и малцови трици. И доста ускори промиването.

Изображение
Поглед отвън. Сферичен кран и маркуч за измерване на нивото.

Изображение
Рамката за прецеждане. Нарязана на ръка с ножовка с 0,5мм лист през 5-6мм. Тройниците, вързани със свински опашки са, за да увеличат дължината и да я подпрат в отсрещната стена на хладилната чанта. Рамката е оразмерена по старата хладилна чанта, която се проби. Ще я преправя. Или ще удължа тръбите с муфа и къса тръбичка, или ще нарежа нови тръби, а тези ще станат на sparge arm.
Тръбите не са запоявани или запресовани към колената и тройниците. Във вътрешността на външните тръби прокарах медна тел, с която стегнах всичко заедно. Идеята е да мога да разглобявам за почистване и да използвам едни и същи тръби за две различни рамки - за този съд и за доста по-голям при големи варки.

Изображение
Монтирана рамка. Вижда се кал съм подпрял с тройниците.


Но изглежда, че ефективността на озахаряването ми е по-ниска, отколкото беше с кофата за промиване. Може и да е заради по-големия мъртъв обем. А може и защото още не съм му свикнал. Въпреки че се стремях да забавя промиването, за да не изтече твърде бързо и да не успее да отмие достатъчно захари от триците.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две приспособления (плюс още няколко)

Мнениеот ultrashock » 10 Окт 2017, 08:12

Браво, добре се е получило. Колко литра е хладилната чанта?
Моето оборудване е почти същото, но го направих от PVC тръби, защото такива имах под ръка. Преправих стария sparge arm и сега пасва перфектно на повърхността, направо се заклещва.
Ако досега си правил озахаряването и промиването в два с съда сега с този MLT ще ти се стори песен :)
Един съвет: загрей водата в HLT до нужната температура(аз лично я смятам с този калкулатор и е доста точен), изсипи малца в хладилната чанта и след това налей отгоре загряната вода. Не се пени толкова и става по-лесно размесването на малц с вода.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron