Преди доста време в една от темите за газиране колега показа автоматична ветеринарна спринцовка, с която дозира захарния сироп в бутилките. Идеята ми хареса, но не и цената - 40+лева.
Реших да импровизирам нещо и, ако не стане, тогава да купувам.
Импровизирах това... да го наречем ръчна помпа за дозиране на захарен сироп:
Работи много добре, дозира точно 5мл с всяко напомпване (не може да се регулира, различно количество захар се постига с различна плътност на захарния сироп), обезвъздушава се сама. При натискане изпомпва захарен сироп, при отпускане на буталото сама засмуква следващата доза. Бурканът си седи на удобно място, бутилката се поднася с едната ръка, с другата се натиска буталото. Обмислям варианта да свържа изходящия маркуч на помпата с тръбата за наливане на бирата в бутилките, но маркучът ще трябва да е доста дълъг и вероятно ще се пречка.
Недостатък - ако се напомпи рязко и силно изходящият клапан блокира, докато не се освободи натиска, след това продължава без проблем. Т.е. трябва да се напомпва сравнителна плавно, половин-една секунда за напомпване.
За съжаление не снимах, докато правя помпата, не очаквах да е толкова сполучлива. Сега като е залепена с горещ силикон, няма как да я разглобя за снимане. Ще с опитам да бъда максимално подробен в обясненията, ако някой реши да я повтори.
Материали - две спринцовки 20 куб.см с гумени уплътнители на буталата, два възвратни клапана, половин метър 4мм маркуч за въздух и един тройник от магазин за акваристика, 4 ластика, буркан с винтова капачка, свредла, пистолет с горещ силикон и др. инструменти.
Буталото на едната спринцовка се нарязва на 4 еднакви парчета. Едното ребро на всяко парче се отрязва, останалите се стесняват. От цилиндъра й се отрязва парче с дължина 1,5-2 см, включващо разширението в задната част и се разцепва по дължина.
В предната част на буталото на другата спринцовка се пробиват 4 отвора 3-4мм, на всяко ребро. Във всеки от тях се нанизва по един ластик. Буталото се връща обратно и се нагласява на 5мл (друга желана стойност). От задния ръб на предната му част (където е уплътнителя) на стената на цилиндъра се прорязват 4 отвора със ширина 1мм и дължина, равна на дължината на парчетата от другото бутало. Отворите трябва да са по дължина на цилиндъра, на 90* по периферията му. В тях влизат парчетата от другото бутало. Те позволяват ход на спринцовката от напълно изпразнена само до 5 мл. обем, а ластиците ще играят ролята на възвратна пружина.
Парчетата от буталото се фиксират на местата си с 2-3 тънки свински опашки. На друга свинска опашка се нанизват краищата на ластиците (сгънат на две ластик, двата края са на свинската опашка, средата преминава през отвора в буталото, така 4 пъти). Свинската опашка се затяга под разширението в задната част на цилиндъра.
Това е работния цилиндър на помпата.
В капачката на буркана се пробиват два отвора - един с Ф6-8мм, другият - 2мм по-голям от диаметъра на спринцовката. В големия отвор се нанизва разцепеното парче от спринцовка и се залепва така, че в него плътно да влиза спринцовката, която ще помпи захарния сироп.
Частта с клапаните е ясна. Спринцовката се свързва с 2см парче маркуч към тройника, по същия начин се слага смукателния клапан. Другият клапан е на малко по-дълго парче маркуч, за да може да стигне до капачката. Внимава се с посоката на клапаните. Изпускателният клапан се залепя с горещ силикон за капачката от външната й страна. На другия му край се нанизва 20-30 см парче маркуч (друга желана дължина)
Спринцовката се залепя за парчето спринцовка така, че смукателният клапан почти да допира дъното на буркана при затегната капачка. На капачката се пробиват нклк малки дупчици, за да има откъде да влиза въздух при помпане.
Това е.
Надявам се да е разбираемо и полезно.