Сайдер

Модератор: Martin

Сайдер

Мнениеот dr_slavov » 28 Авг 2017, 11:35

Реших и аз да пробвам това чудо. Ябълков сок от Била (беше на промоция) и дрожди Mangrove Jack's Craft - Cider M02. Следва стандартна процедура. Измит и дезинфекциран ферментор, сока вътре, засяване и в хладилната витрина на 20С.
Да обаче вече 4-ти ден няма признаци на ферментация. На вкус си е сладко както го заложих. Ще премеря и с рефрактометъра, но най вероятно ще отиде в мивката.
Моето обяснение е, че в сока е имало консерванти. Нищо, че пише обратното. Качвам снимки за да няма и други опарени.
20170828_075100.jpg
20170828_075042.jpg
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сайдер

Мнениеот MadButcher » 28 Авг 2017, 14:18

Аз затова мисля да пробвам директно с ябълки. Имам на няколко места и мисля, че поне 7-8 литра филтриран сок ще мога да отцедя, после загрявам до 80 градуса и с минимум утайка като се охлади заквасвам. За да не ми е голям провала ще пробвам с малко количество. Ако стане нещо ще пиша.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Сайдер

Мнениеот Dejmos » 28 Авг 2017, 16:11

Преди да се хвърлите да купувате сок в големи количества, купете една кутия и тествайте дали ферментира.
Добър ориентир е в указанията за употреба да пише, че след отваряне се съхранява до 3-4 дни в хладилник, но не е гаранция.
Аз за късмет още с първия случих.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Сайдер

Мнениеот Martin » 28 Авг 2017, 16:21

От опит знам и гарантирам на Кауфланд опаковките на сок стават за сайдер.
Прикачени файлове
800.jpg
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сайдер

Мнениеот Dejmos » 28 Авг 2017, 20:52

Аз използвах само Витафит от Лидл, но мисля да пробвам и този сок късно наесен. Моята рецепта изисква колд краш, пролетта не ми се получи особено добре.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Сайдер

Мнениеот damyan_rm » 29 Авг 2017, 12:27

С този на "багра" става - правил съм няколко пъти ... само не взимайте "смес" ами чиста "ябълка" ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Сайдер

Мнениеот dr_slavov » 29 Авг 2017, 19:35

Трябва да си призная, че сгреших. Клапана вече бълбука. Платото е на 5 (от 13). А защо се забави толкова ферментацията :think:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сайдер

Мнениеот petiomalchev » 30 Авг 2017, 00:17

Като прочетох темата, взех да се замислям и аз да пробвам :D
Ама нещо не ми се вързват нещата, всички сайдери които съм пробвал сладнят, кой повече кой по малко. Ако ферментирам сока там захарите ще са ферментеруеми и захарността ще падне до около 0%.
Ферментиралата течност ще е кисела и стипчива без малко остатъчна захар.
При бутилирането ако добавя повече захар пък ще има опасност да гръмнат бутилките.
Че ми е чудно как става номера със сайдера и дали домашният сладни или не.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сайдер

Мнениеот damyan_rm » 30 Авг 2017, 09:08

Купешките са си сладки ... щото такива се купуват ...
Домашния не сладни - точно леко тръпчив идва ... може да се добявят подсладители - ама аз си го харесвам леко кисел .. обикновенно преди да подквася вдигам захарноста до 15-16'Вх (от 11-13) с мед ... стои във ферментора поне месец, ако не и повече ... при мен, след като приключи бурната(за около седмица), тръгва една тиха ферментация, която е доста бавна ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Сайдер

Мнениеот Martin » 30 Авг 2017, 10:50

Начините да ти е сладичък са много. Пастьоризация в бутилките, съхранение в хладинлик и бързо пиене, добавяне на нефрементируеми захари и т.н. Лично аз съм си мислил за пилс малц, озахарен на 72 градуса смесен със сока. Няма да е чист сайдер но ще е интересно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron