Варка №19
Дюбел
Малц:
3.5 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
0.3 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц
3.2 кг. Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия)
Вода - чешмянка 49л.
Хмел:
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
700 гр. Candi sugar 10 мин.
Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
90 мин. 68С
15 мин. 72С
76С край
Във водата за промиване сложих сок от два портокала и един лимона.
Промиване с вода 80С до 40л. пивна мъст.
Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 40л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 37л. - 12% плътност - преди добавяне на Candi sugar
IBU 20%
Дрожди:
11 гр. Дрожди за абатска бира Safbrew Abbaye (BE-256)
Хидратирани за 30 мин. 300мл. вода 1.5 чаена лъжичка тръстикова захар.
Заложени във ферментатора 35л.
Плътрност 14%
Ферментация 10 дни. плътност 2% - откаляване.
След източване на бирата от ферментатора, разбъркаш утайката на дъното и налях в ПЕТ бутилка 500мл. за следващо използване.
Бутилката дезенфекцирах с чист спирт и измих с разтвор на Окорон.
Налях бирата в 3 пластмасови бутилки по 10л. от минерална вода.
В първата сложих 500гр. замразени малини, след размразяването ги намачках.
Във втората сложих 500гр сушени сливи без костилки нарязани на ситно и залети с 750 мл. вряла вода, замразени преди 1 седмица.
В третата чиста бира.
Останалите 6.5л. бира бутилирах, като за газировка добавих 65 гр. Candi sugar и 150 мл. вода, врели 10 мин. и охладени.
Общо 13 бутилки по 500мл., една от бутилките е ПЕТ контролна.
На 7 ден от откаляването бутилирах чистат, а на 9 затворих малината и сливата.