Сайдер от кайсии

Модератор: Martin

Сайдер от кайсии

Мнениеот dr_slavov » 09 Юли 2017, 10:00

Тази година в североизточна България за кайсиите беше страхотна. Баща ми има дърво което просто ще се счупи от плод. Вместо да започнат да правят компоти които до година да свари на ракия, ми се искаше нещо различно. Та въпроса ми е възможно ли е сайдер от кайсии?
Това което ме вълнува:
- трябва ли да се маха обвивката.
- след като ги смеля да ги цедя ли? Или може би след ферментацията, така няма да загубя захари.
- трябва ли да се разреди пюрето което ще се получи? Струва ми се, че ще бъде доста гъсто. От друга страна ако го разредя ще падне захарноста.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот cervesa » 09 Юли 2017, 19:46

Хубава ракия става от кайсии...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот Dave Lombardo » 10 Юли 2017, 09:00

Председателят приключи полемиката :lol:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот Martin » 10 Юли 2017, 09:45

Председателя ме изпреварил... Недей хабя кайсиите за сайдер, ами бум в бидона и за ракия.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот dr_slavov » 10 Юли 2017, 10:44

За ракия бол. Даже вече ферментират. Идята беше за малък експеримент. 7-8кг не повече.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот Martin » 10 Юли 2017, 10:47

Направи ги на ушав, и после в някой дубел или нещо друго белгийско.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот dr_slavov » 10 Юли 2017, 11:05

Под ушав имаш предвид сушени предполагам? Обмислям го.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот petiomalchev » 11 Юли 2017, 22:53

Една АПА свтла с палле але и карапилс и с послевкус на кайсии също ще е много приятна бира.
Пробвах подобна рецепта с малини но много топло времето и US-05 удариха на вайцен.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот coollife » 12 Сеп 2017, 10:21

Любимата ми :)
coollife
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Сеп 2017, 10:20

Re: Сайдер от кайсии

Мнениеот ultrashock » 01 Юни 2018, 16:23

За кой стил ще е подходяща кайсията? Много обичам този плод и ако мога бих го вложил и в бира. Има ли някаква специфика за влагането или миеш, режеш, махаш костилката и вариш?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron