Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 15 Май 2017, 21:38

Благодаря за пожеланията. Няма никакво намерение да променям мнението ти за хлебния експеримент. Все пак бирата е въпрос на вкус. Познавам много добри домашни пивовари, които въобще не харесват никакви пшенични бири, други не харесват белгийски, аз лично още не мога да свикна с киселите :) Наистина има за какво да си говорим и смятам, че ще бъде взаимно полезно. НАЗДРАВЕ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 17 Май 2017, 00:40

Вайцена зае престижното 3-то място на Шопския конкурс за светло пиво и 2-ро място на конкурса организиран от пивоварна Ромбус - "Златен Ромбус" Няма как да не съм доволен от тази бира :dance:
Прикачени файлове
19197803_1440493102653631_913699115_o.jpg
18486214_1406630922706516_7776159040598732051_n.jpg
Последна промяна ALL_ON на 16 Юни 2017, 13:33, променена общо 1 път
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 09 Юни 2017, 19:15

Миналата събота (03.06.2017), варихме с Пепо у нас някакво битерче, но чак сега сколасвам да драсна какво забъркахме.
Малц:
- 5,5 кг. Гръцки Пейл Ейл;
- 0,6 кг. Караред;
- 0,4 кг. Караарома;
- 0,3 кг. Мюних 2;
- 0,2 кг. Спешъл В;
- 0,05 кг. Караамбър.
Някой ще пита, сигурно, защо таква богата палитра от малцове, ами отговора е прост - това имаше налично Тошко :D
Озахаряване стандартно 1/3 на 65-66 гр. за 45 минути, на 72 гр. за 15 минути (йодна проба ОК), машаут на 78 гр. Промиване до събиране на около 34-35 литра на 10,5 Плато преди варенето.
Варене 60 минути, като охмеляването беше по следната схема:
- на 60 минути 30 гр. Нъгет, 11.8% АА;
- на 30 минути 20 гр. Фугълс, 6,2% АА;
- на 15 минути 1 чаена лъжичка ирландски мъх;
- на 10 минути 20 гр. Аурора, 8,8% АА
След варене и охлаждане, около 27-28 литра на 12,5-12,8 Плато във ферментатора и отделени и замразени 2 литра за газировка.
ИБУ: по калкулатор между 45 и 50, но по възприятие не ми се видя толкова горчива, ще видим след ферментацията.
Заквасена със стартер на дрожди White Labs P005 (дават ги уж за всякакви английски ейлове).
Заточена да ферментира в мазето, като за 3 дни беше на около 20 гр. външна температура, а след това я прибрах в специално пригоден за целта хладилник, в който ми се побира ферментатора и има термоконтролер. За хладилника и какво сътворихме с него ще пиша след няколко дни, като завърша и козметичните неща по него и направя някоя снимка :)
Прикачени файлове
19047034_1433786999990908_1221241898_o.jpg
Битер, преди ферментация
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Юни 2017, 22:00

Така, да докладвам какво се случи тези дни. Най-напред да споделя, че от глупава грешка на 10.06.2017г. бутилирах битера, без да премеря преди да бутилирам и до голяма степен му реших съдбата. Да, бира стана и ще се изпие, но не това което целях. Бутилирах го при 5 Плато, което естествено от 12,5 начално е много. В резултат на това бирата започна да се газира прекалено бързо, като дори в един момент мислях, че ще гръмнат бутилките. Това наложи на втория ден след бутилирането да ги отворя и презатворя, с цел да поизпусне малко налягане. На 4-тия ден след бутилирането, газировката ми се стори добра и прибрах в хладилника при измерени 3,4 Плато (след корекцията). Предполагам е имало още захари за доизяждане, но реших да не рискувам прегазиране. В резултат на това леко се усеща сладост и бирата стана мътна и вероятно няма да се избистри. Каквото такова, ще се изпие и ще си взема поука :D
Прикачени файлове
19243882_1444246118944996_1296858086_o.jpg
Битера след 2 дни в хладилника
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Юни 2017, 22:27

И както се казва, домашния пивовар, колкото и добре да му се получават ейловете и да си ги харесва, рано или късно го тегли към "тъмната страна на силата", или казано по друг начин, ще му се да пробва да свари лагер :D Така стана и при мен, особено след като си нагласих хладилниче в мазето, в което мога да си побирам ферментатора и на което му монтирахме термоконтролерче (за което изключително съм благодарен на Тошко).
Междувременно ми пристигна наградата от 2-рото място на конкурса Златен Ромбус (ще черпя Стойчо, че ми ги донесе нещата) и нямаше как да не спретна едно лагерче или поне да се опитам, пък дали ще стане времето ще покаже.
Вчера с Пламен (Текс) у нас забъркахме следната рецепта, до голяма степен взаимствана от тази на Ицо Цочев за Мюних Хелс.
- Малц 100% Пилзнер на Вайерман - 6,5 кг;
-Озахаряване: 52-53 гр. - 15 минути; 63 гр. - 20 минути; 70 гр. - 15 минути; 72 гр. - 10 минути и 75 гр. - маш аут;
- Промиване - с вода на 75-78 гр. до събиране на мъст с екстракт 11,5 Брикс преди варенето и количество 38-39 литра;
- Варене 90 минути с добавяне на хмел по следната схема: - 15 гр. Магнум 14,7% АА на 60 минути, -ирландски мъх на 15 минути и 20 гр. Халертау Традиционен 6,7%АА на 10 минути. ИБУ 23-24 по калкулатор. След варенето около 31 литра на 13,5 Брикс.
- Охлаждане (бавно и трудно, все пак исках да охладя добре пивната мъст) - първо със серпентина до към 18 гр. за около час и половина, като нарочно не съм бъркал и в резултат белтъците се бяха пресекли много добре и имах идеална бистрота на мъста преди прецеждане. След финалното охлаждане преместихме ферментатора в мазето за да се доохлади в самия хладилник.
- Заквасване - още предната вечер сложих 2 дози дрожди ДАймънд Лагер в 1,5 литра мъст получена от малцов екстракт на 14 Плато, след което ги прибрах и нагласих хладилника на около 16-18 гр. тмпература. Бързо шупнаха, развиха се и бяха доста активни. Основното заквасване направих след като мъста се охлади до 13,5 -14 гр., като изсипах целия стартер. И тук май направих грешка, бутнах температурата на хладилника да е от 10 до 13 гр. и ферментация йок :( Днес след допитване до колеги с опити в лагерите, вдигнах постепенно температурата на хладилника и реших да изчакам. Чакането даде резултат и около 22-24 часа след засяването клапана бълбука и явно е започнала нормална ферментация. Намалих пак температурата на хладилника, като я фиксирах в диапазона от 12 до 14 гр. Засега съм го добутал до тук и се надявам да е наред всичко, защото иначе самата варка премина изключително спокойно и се получи добре.
Следват малко снимки на хладилника и на бирата :)
Прикачени файлове
19096249_1436071136429161_1511986977_o.jpg
Хладилника в мазето - подарък
19104947_1436071119762496_1551117151_o.jpg
Термоконтролера, с който управлявам температурата в хладилника
19074544_1436071189762489_1006043711_o.jpg
Хладилника, който се наложи да поизрежем леко, че да влезе ферментатора в него
19243505_1703704609644207_428815976_o.jpg
Пресечени белтъци по време на охлаждането
19358895_1704659899548678_1452412937_o.jpg
Лагера преди ферментация
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 04 Юли 2017, 14:39

Снощи бутилурах лагера. 12-13 дни на 11-13 гр. го беше докарало до 3,5 Брикс. 72 часа на 19-21 гр. за диацетилна свалиха още около 1 Брикс до 2,5. Странно бавно протече като цяло ферментацията. Все още не съм убеден дали това е финала до който могат да докарат тия дрожди (дори бих заложил, че не е). 31 литра бутилирах, като за газировка бях отделил 2 литра пивна мъст. Промих дрождите, като ми направи впечатление, че са поне 2 пъти по-малко от ейловите (за утайката говоря), а сложих 2 дози дрожди след стартер! Както и да е, бирата сега се газира на 17-19 гр. Ще изчакам колкото е нужно и ще сваля температурата да лагерува в бутилките. На вкус всичко изглежда добре. Не се усещат нежелани вкусове, но все още е прекалено прясна за да преценя как ще е след лагеруването. В тази връзка, зная, че това не е точната технология за правене на лагер, но реших като за първи такъв да го карам по този начин. Имам два въпроса:
1. Според Вас колко време е минимума за лагеруване, преди да се пристъпи към консумиране?
2. Колко време може да издържи един домашен лагер, преди да започне да се влошава? Така да се каже, къде му е пика на лагера?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 10 Юли 2017, 08:56

Уикенда си бях на село и вчера реших да се възползвам от хубавото време и да забъркам нещо :) Белгийски ВИТ!
Малц:
- 3 кг. Гръцки Пшеничен Малц;
- 3 кг. Немски Пилзнер Малц;

Озахаряване стандартно без протеинова пауза 1/3 на 66-67 гр. за 45 минути, на 72 гр. за 15 минути (йодна проба ОК), машаут на 76 гр. Промиване до събиране на около 34-35 литра на около 10 Брикс преди варенето.
Варене 90 минути, като охмеляването беше по следната схема:
- на 50 минути 15 гр. Магнум, 14.7% АА;
- на 15 минути 1 чаена лъжичка ирландски мъх;
- на 10 минути 10-12 гр. кориандър на зърна, леко счукан;
- на 10 минути настъргани портокалови корички от 7 портокала.
След варене и охлаждане, около 25 литра на 12 Брикс във ферментатора и отделени и замразени 2 литра за газировка.
ИБУ: около 20.
Всичко мина добре, с изключение на финалното прецеждане, защото установих, че съм си забравил жълтата торба. Някакъв тензух ползвахме, но беше цяло приключение, изгубих част от мъста, друга излезе не достатъчно добре прецедена. Както и да е, в крайна сметка съм доволен и със сигурност ще се опитам да сваря още някоя бира там :) След края на варката, прехвърлих мъста в дезинфекцирани туби 19 литра от минерална вода, докарах си я в София и си заквасих тук бирата.
Заквасването стана с министартер на дрожди Belgian Wit M21 - Mangrove Jack's Craft Series.
Сутринта като се събудих, нямаше вода във водния клапан, ферментацията е изключително бурна, а околната температура е висока 27-28 гр. При това положение очаквам всичко да приключи доста бързо. Целия коридор мирише на кориандър, портокалови корички и други благинки. Ще докладвам как са се получили нещата в последствие :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 17 Юли 2017, 08:54

В събота на 15.07.2017г., бутилирах ВИТ-а. 27 литра на около 3 Брикс (след корекция). Алкохолът се получа 4,7-4,8%. Интересното е, че още след 70 часа измерих същата захарност, тоест ферментацията е приключила за по-малко от 3 дни :) Бурната мина за по-малко от 24 часа! Явно са големи бързаци тези дрожди. На вкус се усеща банан, по-леко портокаловите корички и кориандъра, но все пак се усещат. За сега ми прилича на Вайцен с леки подправки :) Промих дрождите, като ми направи впечатление, че утайката не е много и е леко странна, доста боклуци имаше. Ако на някой му е интересно да пробва този щам, мога да му изпратя.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 21 Авг 2017, 12:57

След обявяването на Есенния празник, нямаше как да не реагираме :) Вчера си бях на село и разбира се сварих биричка :D Образно ще я наречем Амбър ейл.
Малц:
- 3,9 кг. Пейл Ейл гръцки;
- 2,6 кг. Пилзнер Вайерман; (изостанал ми беше от предни варки и реших да го ползвам)
- 0,5 кг. Мюних 2;
- 0,5 кг. КараАрома.

Озахаряване, стандартно 1/3 на 66-67 гр. за 45 минути, на 72 гр. за 15 минути (йодна проба ОК), машаут на 76 гр. Промиване до събиране на около 35 литра на около 12,3 Брикс преди варенето.
Варене 60 минути, като охмеляването беше по следната схема:
- на 50 минути 12 гр. Магнум, 14.7% АА;
- на 15 минути 1 чаена лъжичка ирландски мъх;
- на 15 минути 15 гр. Мозаик, 11,7% АА;
- на 10 минути 20 гр. Мозаик, 11,7% АА;;
- на 5 минути 20 гр. Мозаик, 11,7% АА;.
След варене и охлаждане, около 30 литра на 13,5 Брикс във ферментатора и още около 3 литра, поставени в ПВЦ 2 литрови бутилки от бира, че не ги събра ферментатора :)
ИБУ: около 30.
Заквасването стана със стартер на дрожди SIGMUND'S VOSS KVEIK, за които благодаря на Мартин Марчев. Развиха се доста добре и при заквасването бяха много активни. Самото заквасване стана на около 32 гр. на пивната мъст, исках на 40 гр. да заквася, но докато се прибера от Самоков поизстина пивната мъст.
Сутринта като се събудих, беше започнала доста бурна ферментация и клапана "звънтеше", а температурата във ферментатора беше около 30 гр. При това положение очаквам всичко да приключи доста бързо. Да вметна едно пояснение за хората, които не са на ясно с тези дрожди - температурния им диапазон на работа според производителя е от 21 до 37 гр.!!! Дават ги да произвеждат доста цитруси (предимно портокали) при ферментация. Освен това се препоръчва да се работи в горния им температурен диапазон за по-добри резултати. Колкото е по-топло, толкова по-бързо приключва ферментацията с максимално сваляне на крайния екстракт. Интересно ще ми бъде да видя как ще се представят.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 28 Авг 2017, 10:37

Вчера бутилирах /предимно кегирах бирата/ от 13,5 Брикс до 3 Брикс след корекция. Алкохола, мисля да го запиша 5,6 %. На вкус и вид изглежда добре Амбърчето, ще го видим след газиране и отлежаване. Промих дрожди, който иска, знае как да ме намери да се разберем :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron