NEIPA-та мина и замина.
След нея още две варки, що-годе прилични - стаут и още една IPA, ръжена.
Верно е това, че третата варка е критична: каквото можах - забравих, каквото можах - осрах. Ама в крайна сметка май стана бира.
В момента лежи в бутилки да се газира, в неделя й изтича клиничната пътека и смятам да я изписвам от интензивното
И дойде ред да планирам четвъртата. Тоя път мисля да забъркам един лежерен вайцен, за лятото (макар че като гледам навън май е за XMass Ale...).
Започнах да правя рецептата в
http://www.brewersfriend.com/ и съм на път да изхвърля компа през прозореца.
Ето какъв е плана:
за ~20 л варка
Fermentables2 kg German - Pale Ale 50%
1.8 kg German - Wheat Malt 45%
0.2 kg German - Carapils 5%
Mash Guidelines66*C -> 60 min
72*C -> 15 min
Mashout на 78*С
Hops10 g HALLERTAU Trad. 6.7% 60 min
15 g Tettnanger 2.6% 15 min
YeastFermentis / Safale - Safbrew - Wheat Beer Yeast WB-06
Въвеждам аз ТТ данните и се получава следния очакван резултат:
Original Gravity: 1.044
Final Gravity: 1.005
ABV (standard): 5.11% IBU (tinseth): 12.49
SRM (morey): 3.54
Значи тия,
червените, как ми вадят окото, не е истина просто!
Търся FG > 1.010 и ABV < 5%. Въртях, суках, променях пропорции, температури - не ще и не ще...
Кажете къде бъркам?
Как да докарам тяло на тая пущина и по-нисък алкохол, че да може жената да пие две бири без да ми налита на бой...
Или калкулаторът на сайта не е наред?
И още нещо: в една друга тема бях споменал, че във фризера имам замразен сироп от бъз.
Адския аромат!!!
Искам го в бира и мисля, че баш тука му е мястото.
Онзи ден реших да му измеря захарността, че жената не помни в какви пропорции го е правила (женска му работа, не записват
).
Захаромерът щеше да хвръкне на тавана. Рефрактометърът не го хваща, побеля дисплея.
Разреждах, мерих, в крайна сметка усатнових 50% захарност.
Пробвах да газирам с него последната IPA, рискувах 2 литра - контролната бутилка се одървила като седмокласник, ще гръмне
Тия дни ще опитам какво се е получило.
Дайте акъл къде и колко да сложа във вайцена: още при майшуването, в края на варенето, във ферментатора или да го ползвам за газиране?