Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот ChinoMoreno » 16 Фев 2016, 17:42

Здравейте,

скоро попаднах в Един сайт продукт, който го водят фълшиво дъно. Прилагам снимка. Ето и линк: http://www.aliexpress.com/item/Diameter ... c6f4071d0d

Някой знае ли, дали е ефикасно. Целта ми е ако може на едно място да правя озахаряването и промиването.

Благодаря!
Прикачени файлове
false bottom.jpg
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот Martin » 16 Фев 2016, 21:33

Виж лесно, ефикасно и евтино решение с хладилен бидон/чанта и мека връзка. Един съд за озахаряване и прецеждане.
viewtopic.php?f=17&t=3100
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот 5th-hokage » 16 Фев 2016, 23:21

Така - това и аз съм го гледал - моето мнение е че за 40 лева не си струва. Първо е диаметър 30 сантиметра - за 20 литрова (30 литрова) тенджера може и да става, но дали си струва? В практикер (при това е скъп магазин) същата алуминиева решетка с размери 250х500 струва 10 - 12 лева с метална ножица го режеш в кръг, крана е 2-4 лева - смятам че до 20 лева ще можеш сам да си направиш тово фалшиво дъно и най важното - няма да го чакаш 2 месеца и накрая да не си доволен :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот asenr » 17 Фев 2016, 03:01

Близо до люлинския Практикер има един склад за метали, където имат всякакви ламарини и могат да ти направят такова дъно с правилна форма и произволен диаметър. Дори и цял маш/лаутър тун ще ти направят :) Ето линк - http://lyulin-metali.com/bg/perforirana_lamarina.html
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот ВескоВарна » 04 Апр 2016, 19:58

Искам да попитам уместна ли е употребата на полипропиленови тръби вместо меки връзки в лаутър тюна? Евтини са, лесно се снаждат и дупчат, не се сплескват. Не знам дали са за хранителни нужди, но питейната вода вече с такива я превозват....
А медните съдове подходящи ли са за варене?
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот cervesa » 04 Апр 2016, 20:41

@весковарна,Приятелю,намери си някой ментор наблизо за да обсъждаш въпроси,които ги има на 100 места във форума!

Намери темата на rajev-там ще намериш отговори на въпросите си зададени по същия начин!
А Васко Ръжев ,вече прави страхотни бири!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот Иван Петров Иванов » 03 Юни 2017, 15:44

Здравейте колеги, нов съм и не съм варил, оборудвам се, въпросът ми е, какво ще кажете за идеята, от стара автоматична пералня, да се направи центрофуга за филтриране, достатъчно е по вътрешната повърхност да се постави фин плат, тезух или нещо подобно, ще може да се се пере. Филтрирането ще става бързо и качествено. Разговарях със стари работници в бирена фабрика, там наистина са използвали центрофуга, за отделяне на твърдите остатъци, така наречената бирена каша.
Иван Петров Иванов
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Юни 2017, 21:22

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот Dejmos » 05 Юни 2017, 17:23

Вероятно ще е много мътно. Бавното промиване през слоя трици филтрира и избистря бирената мъст.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот stoyanninov » 05 Юни 2017, 17:34

вероятно говориш за сепаратор/центрофуга след варенето с хмела.
поне доколкото аз знам, говорим за обороти от 2500 до 10 000 за диаметър от 800мм. това са огромни центробежни сили, които трябва да се поемат от лагерите и от самия казан. не съм сигурен дали може изобщо да стане в домашни условия. също така подаването на мъст, източването, чистенето на калта. не може да се сипе всичко и да се завърти, защото така масата става голяма и силите още по страшни. като цяло сепаратора е един от най сложните пивоварни уреди и аз лично не съм чувал някой да е пробвал в домашни условия да е правил. вирпул съд според мен е по добро решени за гаража :)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Предишна

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron