Здравейте,
позволявам си да повдигна тази тема, за да не пускам нова с подобно съдържание.
В събота докато си варях един червен ирландски ейл на село и допивах този от предишната варка забелязах, че ябълката в двора е отрупана с плод и е почти узряла. Естествено веднага ме налегнаха мисли и планове идния уикенд да е посветен на сайдера. Позачетох се тук-там, включително изчетох и тази тема, но навсякъде се говори за ферментация на готов, купен от магазина сок от ябълки, което за мен не е опция, защото идеята е все пак да оползотворя поне част от плодовете..
Та въпросът е: някой има ли опит, който да сподели, с производство на сайдер от цели ябълки?
Аз си представям нещата по следния начин:
1) обиране на ябълките. Ако целта ми е да кажем 20л ябълков сок, следва да обера поне 40-50кг, ако приемем че рандемана ще ми е около 50%.
2) измиването на плодовете смятам да го пропусна, защото ябълката не е пръскана с нищо от години, а и се намира в сравнително екологично-чист район. Направо мисля да ги нарежа на четвъртинки, почистя от семки, загнивания, червеи ако има и тн
3) Имам хубава електрическа месомелачка, така че мисля да смеля ябълките с нея за получаване на пюре. Тук възниква първия неясен момент: в контакт с въздуха пюрето веднага ще покафенее и ще си загуби свежия цвят. Мисля да използва някакъв агент, предпазващ от окисление: аскорбинова киселина или метабисулфит или комбинация между двете. В промишленото производство се използват, но не знам в какви дози. Дали са същите като за вино, примерно?
4) Полученото пюре, което предполагам, че ще е доста гъсто, трябва да се избистри и да му се отдели сока. Ябълката е много богата на пектини, така че мисля да използвам ензим. Има откъде да си взема концентрирана пектиназа, каквито се използват във винарството за избистряне, която да разкъса пектините и да освободят сока, а след това и някакъв бистрител (примерно желатин, или комбинация желатин-малко бентонит) които да уплътнят утайката. Така се надявам, след откаляването да достигна поне близо до желания 50%-ен рандеман, пък ако излезе повече- добре дошло.
Другия вариант е да не ползвам бистрители, а само ензим, след което да откаля бистрата част, а утайките да прецедя през чувала, който ползвам за озахаряване. Не мога да преценя кое би било по-ефективно откъм добив. Може да разделя сока на две и да пробвам двата варианта.
5) Някой беше предложил по-назад в темата към ябълковия сок да се добави малко пивна мъст, което доста ми допада като идея. Мисля да си направя една малка варка от 1-2 кг светъл малц, от който да получа 5-6 литра не-охмелена пивна мъст, която да добавя към 20-те литра ябълков сок. Това от една страна ще вкара още ферментируеми захари, от друга страна ще помогне за повече тяло и структура във вкуса. Поне моите разсъждения са такива, тук съм от:)ворен към всякакви съвети и акъли
6) После за ферментацията мисля да следвам стъпките на колегата: първична ферментация с DV10 до сухо, после бактерии за малолактична ферментация (ако видя че има нужда, ако не- пропускаме този етап), утаяване на студено и откаляване, после- бутилкова газировка с 6-7г/л захар и отново DV10. А може и да замразя неферментирала мъст за газировката, но май-съм по склонен в този конкретен случай да играя на сигурно със захар.
Та това е в общи линии генералния план, отворен съм към всякакви съвети/критики/коментари до събота и я подхващам, пък каквото стане.