US STYLE BARLEY WINE

Модератор: Martin

US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот vencok » 01 Юни 2017, 19:57

Съвет за дрожди за BARLEY WINE около OG 1130 ? И да могат да се закупят от България ако има такива естествено ;)
vencok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Мар 2013, 08:51

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот ALL_ON » 01 Юни 2017, 22:54

Посочената от теб плътност е около 30 Плато! Това е сериозна цифра. Когато правихме с Тошко нашето барли, докарахме до 27 Плато и ферментирахме с дрожди US-05, които обаче бяха утайка от току що кегирана бира (тоест много активни и многократно повече от обикновено). Справиха се добре и за около две седмици бяха свалили до около 3 Плато (по спомени). Производителят ги дава до около 10-11% алкохол да държат, но нашето барли стана около 13%. В чужди форуми също твърдят, че до тези граници вършат работа. Намират се лесно в БГ. Разбира се има и по-специализирани дрожди за високоалкохолни бири, но тях ще е нужно да поръчаш от чужбина.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот vencok » 02 Юни 2017, 09:56

Благодаря.Ще се задействам.
vencok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Мар 2013, 08:51

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот Dejmos » 02 Юни 2017, 15:16

А ако имаш съмнения дали са изферментирали всички захари, можеш да откалиш в друг съд и да засееш с винени дрожди.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот lhristov » 02 Юни 2017, 19:08

А защо не директно с дрожди за бяло вино?

Макар че, при начално 30 Р...

Сигурно ли е, че това е желаният първоначален екстракт?
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот Dejmos » 02 Юни 2017, 19:31

Има винени дрожди с алкохолен толеранс 17-18%. Но дори за тях 30*В е на ръба.
Аз ползвам за сайдера ДВ10. Твърди се, че издържат до 17% алкохол, на ниски и високи температури и че след изчерпване на захарите автолизират, без да внасят нежелани аромати.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот ALL_ON » 02 Юни 2017, 22:35

Всичко зависи от озахаряването и това дали колегата ще добавя и захар при направата на бирата. Ако добавя захар да има в предвид, че тя е 100% ферментируема. Ако не добавя захар, а разчита само на малц и повече варене, то тогава при озахаряване на по-висока температура ще се получат по-малко ферментируеми захари и оттам алкохола в крайната бира ще е по-нисък, но ще е толкова плътна, че трудно ще се преглъща :) В другия случай, ако озахарява на ниска температура пък ще стане с по-поносима плътност, но пък алкохола ще бие на спирт в началото. Каквото и да стане трябва сериозно отлежаване. При нашето барли, чак след 6-тия месец започна да ми харесва вече, защото този спиртен вкус се притъпи някак и започнаха да излизат на преден план разни интересни вкусове (сини сливи, стафиди и др. сушени плодове).
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот vencok » 04 Юни 2017, 13:03

Стафиди и тем подобни не търся аз ще правя светло барли с американски хмелове.За септември смятам да е готово за пиене.
vencok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Мар 2013, 08:51

Re: US STYLE BARLEY WINE

Мнениеот victoryvt » 05 Юни 2017, 11:21

По-скоро септември догодина :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron