Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Май 2017, 08:32

Ферментацията протича доста необичайно, след като засях дрождите започна на 4тия час и така до другия ден(около 12 часа), след това изчезнаха признаците на бурна ферментация. Замерих и показва 6Р по рефрактометър, при 11.8 OG, което след корекция е 2.3P, измерено на 4тия ден от ферментацията. Има ли място за притеснения?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 09:20

Не е необичайно за вайсови дрожди да приключат даже и за 72 часа. Няма проблеми, изчакай още ден-два и бутилирай. Вайс със кегиране съм правил от зърно до чаша за 8 дни.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Май 2017, 08:27

Вчера бутилирах 33 литра бира на OG 11.8P / FG 4P измерено със захарометър (5,8P по рефрактометър, което е 2P след корекция). Отново получих тази разлика, която не мога да си обясня.
Днес сутринта стиснах контролните PVC бутилки и бяха доста твърди, за пръв стават толкова твърди, толкова бързо. Сложих по 7 грама на литър (общо 230 грама за цялата варка). Единствената разлика беше, че като ги бутилирах, първо ги наредих на земята, след това преди да ги прехвърля в касите ги обърнах по веднъж. Притеснявам се малко да не гръмнат, като седят 1 седмица на 22-23 градуса.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 31 Май 2017, 12:19

При мен като взех да ползвам ирландски мъх много бавно се газираш, започнах да разклащам бутилките след затварянето и започна по бързо да се газира.
Така че може и от това обръщане на бутилките да се е газирала по бързо.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 08 Юни 2017, 13:03

Обещах да докладвам за експеримента - странната бира която сътворих - с дрожди за пшеница, но без пшеница вече отлежа и на студено и започна да се пие. Като цяло е доста добра на вкус, цвета и е карамелено кафяв, в началото е бистра, но към края на бутилката става доста мътна, предполагам заради пшеничените дрожди ( Safbrew WB-06). Експеримента се оказа успешен (не че имах избор :)).
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 08 Юни 2017, 19:20

Е направил си нещо като Сезон или Абатска. Поне за мен вкусовете които дават дрождите за Вайцен, Абатска и Сезон си приличат.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Юни 2017, 10:48

Юли месец съм кум и реших една от изненадите да бъде домашна бира за събитието. Та няма особено време до 15 юли, затова тази събота направих 2 поредни варки в един ден. Ето какво сътворих:

Варка №11 - Ромбус American Wheat
Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция - 3кг.;
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Гърция - 3кг. ;
Общо - 6кг малц;
Вода за озахаряване - 18 литра, вода за промиване - 27-30 литра;
Озахаряване
- 45 минути на 65-66 градуса;
- 72 гр. 10-15 минути /йодна проба/;
- Машаут на 78 гр.;

Варене 70 минути;
Huell Mellon 20 гр @10 min;
Huell Mellon 15 гр @ 40 min;
Mandarina Bavaria 10 гр @ 40 min;
Huell Mellon 10 гр @ 60 min;
Amarillo 10 гр @ 60 min;
Amarillo 15 гр @ 4 дни;
Citra 10 гр @ 4 дни;
Chinook 15 гр @ 4 дни;

Дрожди - BRY-97 11гр. кратък стартер за 2 часа, докато се вареше и охлаждаше с малко пивна мъст и преварена вода с захар на магнитната бъркалка;
Начална P: 11P, 31-32L;
Екстрактивност: 58%;
Ефективност: 75%;
IBU: 40
Очаквано ABV: ~6%

--------------------------------------

Варка №12 - English IPA - по рецептата на колегата nikolay.illov , но поизменена с цел по-високо IBU
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 5.3кг.
CARAAROMA® Карамелен малц - 0.1кг;
Munich Malt Type 1 (Мюнхенски малц тип 1) Вайерман Германия - 0,6кг.
Общо - 6кг малц;
Вода за озахаряване - 18 литра, вода за промиване - 27-30 литра;
Озахаряване
- 50 минути на 65-66 градуса;
- 72 гр. 10-15 минути /йодна проба/;
- Машаут на 78 гр.;
Варене 70 минути;
Cinook 20гр. @ 50 min;
Fuggles 30гр. @ 30 min;
Nugget 30гр. @ 30 min;
Challenger 10гр. @ 10 min;
Cascade 15гр @ 4 дни;
Chinook 15гр @ 4 дни;
Citra 15gr. @ 4 дни;

Дрожди -Nottingham Ale , насипни 11гр.. кратък стартер за 2 часа, докато се вареше и охлаждаше с малко пивна мъст и преварена вода с захар на магнитната бъркалка;
Начална P: 11P, 31-32L;
Екстрактивност: 62%;
Ефективност: 73%;
IBU: 53
Очаквано ABV: ~5%

------------------------------
Днес пшеничената бълбукаше, IPA-та все още не. След това се сетих, че взех нов ферментатор и той има допълнителен капак, който съм пропуснал да разпробия, и го направих днес. т.е. наложи се да отворя ферментатора за 1 мин, дано нещо не съм объркал с това отваряне. И двете са на температура от около 22-23 градуса, в хола. Днес е по-хладно, така че може и около 20 да стигне. Дали съвпадение или не, но и двете излязоха на около 11P след варене.
Равносметката - 2 варки за 1 ден си е доста трудоемка работа, добре че имаше помощници. И двете варки мисля да прелея във втори ферментатор за сухото охмеляване и цел по-бистра бира. Силно се надявам всичко да се получи както трябва, тъй като съм обещал за сватбата да има домашна бира - около 100 бутилки.
Последна промяна ultrashock на 19 Юни 2017, 11:53, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 19 Юни 2017, 11:46

На Вайцена защо ще му правиш сухо там идеята е да избие аромата на дрождите, по добре е да сложиш повече цитра на IPA-та, за да смаеш сватбарите :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 19 Юни 2017, 11:50

petiomalchev написа:На Вайцена защо ще му правиш сухо там идеята е да избие аромата на дрождите, по добре е да сложиш повече цитра на IPA-та.


Колегата не е описал коректно, защото е писал Вайцен, а то е или Американска пшенична или Вайцен IPA. Ориентирах се по вложените хмелове и най-вече по дрождите, които са за американски ейлове, а не за вайцен бири :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Юни 2017, 11:56

Ето по тази рецепта, грешно съм го описал, трябва да е American Wheat Beer. Оправих го да не бърка хората.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта