Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 24 Мар 2017, 09:40

Аз друго нещо забелязах. Понеже винаги бързам с първата бира, тъй като съм нетърпелив, обикновено не я оставям за дълго в хладилника. След като поседи седмица на хладно, бирата се променя към по-добра. Дрождите залепват по-добре за дъното и съответно не е толкова голяма мътилката дори на вайса.
Проблема е, че нямам достатъчно място в хладилника и побирам 8-10 бири, а те заминават за 2-3 дни.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 18 Апр 2017, 08:55

Вчера времето беше напълно подходящо за пивоварен ден в къщи. Реших да направя светло пиво, по рецептата на Rhombus: RHOMBUS СПЕЦИАЛНО ПИВО.
Pale ale malt - 3.8кг;
Pilsner - 1.9кг;
Special W - 0.2кг;
Carafa 1 - 0.1кг;
Общо - 6кг малц;
Aurora - 20 гр @ 60 min;
Aurora - 20 гр @ 30 min;
ST. Golding - 15 гр @ 10 min;
Еднотемпературно озахаряване на 65-66 градуса;
Варене 70 мин;
Вода за озахаряване - 18 литра;
Вода за промиване - 27 литра;
Дрожди - Nottingam 11гр.
Начална P: 10.5 - 11.5;
Екстрактивност: 55%;
Ефективност: 70.5%;


Като цяло мина гладко с изключение на промиването. Доста бавно, наложи се да разбъркам няколко пъти, тъй като се задръсти. Ползвам същото оборудване като предните две варки без никакви промени(промивам с базука филтър). Не знам защо, но по време на озахаряването циркулирах с помпа без никакъв проблем, т.е. водата си минаваше през филтъра без никакви проблем. Като дойде време за промиване с водата на 78 градуса, нещата закучиха в средата на процеса, направо спря да тече. Разбърках малко и тръгна, но доста мудно. Накрая успях, но с доста мъки.
След варенето и охлаждането филтрирах всичко през едно сито за брашно, както правя обикновено и само последните няколко литра налях в торбата за прецеждане. Толкова много утайка имаше че почти нищо не изкарах дори с напъване. Това ме навежда на мисълта че може би малца е смлян прекалено ситно. Какъв може да е бил проблема?

След охлаждането мерих с рефрактометър и захаромер. Мъста беше охладена точно на 2 градуса. Захаромера показа 12P, а рефрактометъра точно 10.5P. На кое да вярвам, за пръв път правя сравнение между двата уреда? Калибрирал съм, го с преварена вода, а не с дестилирана.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 21 Апр 2017, 08:57

Бях предвидил след бурната ферментация да прехвърля бирата във втори ферментатор и вчера го направих. Според скормнния ми опит, така бирата става по чиста и бистра, а и след това мога да бутилирам директно от него, като добавя само захарния сироп.
Импровизирах: хрумна ми да направя едно сухо охмеляване с хмелено чайче, а дали съм го направил правилно - не знам. Кипнах вода, накиснах 10-15 гр ST. Golding(3.8%), оставих го така за 10 минути, след това няколко пъти го прецедих през цедка за чай и го налях във ферментатора. Имаше доста силен аромат. Дали ще има ефект също не зная.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 05 Май 2017, 08:42

Бирата отлежа и сега вече е в хладилника. Вчера опитах 1-2 бирички от нея - доста ароматна и с приятен вкус. Въпреки, че откалявах във втори ферментатор, все пак си е мътна и със странен цвят, ще постна една снимка, за да видите за какво става въпрос. Не знам от къде идва този проблем, надявам се на майсторския клас да разбера някои тънкости, които все още ми убягват, явно нещо не правя като хората.

OG: 11.5P(захарометър), 10.5(рефрактометър);
FG: 3.5P, -0.7P след корекция;
ABV: 6.2% (10.5-(-0.7))*0,53+0,3) сложих 6г/литър захар


Правилно ли смятам ABV и изчисленията на рефрактометъра?
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот SDS » 05 Май 2017, 16:32

https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
По лесно е с това.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот mirix » 06 Май 2017, 00:05

Зачетох се отначало.. като прелистих останах удивен колко страници има тази тема.
За отначало Dejmos от личен опит във ферментатора влизат долу горе 1:4+на 12%. демек 2 кг. малц 8 л. бира.
За промиване- бистро промиване трябва площ. 2 корита строителни по 8 лв. Едното се дупче яко, а на другото канелка за вино от 1,50. постила се силиконова мрежа за комари за 2 лв. тече бистра като извора на пиринско.
При добро промиване вкарваш по бистра бира.
2. не по малко важно е охлаждането, да му духаш и обливаш или поливаш с вода не помага. Ударното охлаждане и един върпул или кръгово разбъркване събира боклучака в средата.
! и най- важното варете и ще достигнете до истината!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 06 Май 2017, 17:45

Mirix, това ми изглежда като отговор на мой въпрос от една друга тема, за необичайно мътната бира?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот mirix » 06 Май 2017, 22:02

Правих какви ли не опити с какви ли не средства и пак се върнах на коритата от малката варка. Направих канати от перални, но ще търся по големи съдове.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 09 Май 2017, 11:29

Явно си трябва площ, промвиането ми беше по-безпроблемно с кофа в кофа. Сега ще купувам хладилна кутия за MLT и там мисля да се спра на мека връзка, но не просто по дължина на кутията, а ще целя по-голяма площ.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 25 Май 2017, 09:04

В почивния и мрачен ден, реших да направя поредната бира. Бях се нагласил за Waizen, но нещата се оказаха малко различни, след като проверих съставките. Реално последната ми поръчка беше за две варки и по някаква причина бяха разменени, оказа се, че предния път съм правил Waizen с нормални дрожди - Nottingam, а сега имах съставки за Ейл с дрожди за вайс - Safbrew WB-06. Разбрах, едва в края на озахаряването, нямах други дрожди под ръка и след консултация с Владо(all_on), реших да експериментирам. В крайна сметка забърках това:

Pale ale malt 3,80кг;
Pilsner 1,90кг;
Special W 0,20кг;
Carafa 1 0,10кг;
Озаряване на
- 54-56 градуса за 30 минути;
- 65-66 за 20 минути;
- 72 гр. 10-15 минути /йодна проба/;
- Машаут на 78 гр.;
Варене - 70 минути;
Chinchook 30 гр @ 20мин;
Hull Mellon 5 гр @ 60мин;
HALLERTAU 10 гр @ 60мин;
Кратък стартер за 2 часа, докато се вареше и охлаждаше с малко пивна мъст и преварена вода с захар на магнитната бъркалка и дрожди Safbrew WB-06;
В крайна сметка 33 литра на 11,8P във ферментатора;
Екстрактивност: 64,90%
Ефективност: 83,21%


4-5 часа след засяване на дрождите, ферментацията вече беше започнала. Какво ли ще се получи - нямам си и представа, но както каза колегата Владо - Ще стане бира!
Между другото първата бира, се получи много добре, даже вече е на привършване. Сега разбрах, защо промиването мина малко по тегаво - все пак си е било пшенична бира :)
Поуката - винаги по 1-2 пакета резервни дрожди в хладилника, за екстремни ситуации :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron