Whirlpooling

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Whirlpooling

Мнениеот ultrashock » 11 Май 2017, 16:55

Има подобна тема (темата на mayosha), но ми се струва полезно да натрупаме малко повече информация конкретно за този етап от пивоварството. Нека всеки сподели своя опит във връзка с този процес.
Whirlpooling е процеса, по време на който отделяме бирената утайка(от hot break-a, от cold break-a, хмел и т.н.) от бирената мъст, след варенето и преди преливането във ферментатора. Идеята е да се ползва центробежната сила, за да се събере утайката в средата на казана. Има и по-прост, но не толкова ефективен начин - просто да изчакаме и утайката сама да падне на дъното.

От изчетеното до момента разбрах, че най-правилния метод за използване whirlpool е:
- Да бъркаме с бъркалка около 1-2 минути или нещо моторизирано, например винтоверт, към който сме прикачили неръждаема бъркалка, отново за 1-2 минути или други методи с помпа и система на казана за whirlpool;
- Да изчакаме да слегнат и останалите утайки за около 20-30 минути;

Особено важно whirlpool е:
- Да сложим бъркалката още по време на варене, за да се дезинфекцира;
- Да сме местили/повдигали казана, преди да започнем whirlpool;
- Да изчакаме 20-30 мин преди да преместим бирената мъст във ферментатора;
- Докато чакаме да минат тези 30 минути, да покрием казана с капак;
- Да засмукваме бирената мъст от единия край на казана, тъй като в средата е утайката;
- Да засмукваме само чистата бирена мъст, а накрая ако се налага да използваме торба за прецеждане за да изцедим и последното от самата мътилка.

Има и втори вариант за whirlpool – преди охлаждане, за хората, които ползват counterflow, но в този случай утайките от cold breake-a ще влязат в ферментатора.

Моля споделете вашият опит с този процес - ползвате ли го, ако да как точно, има ли някакви тънкости и т.н.
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Whirlpooling

Мнениеот stoyanninov » 11 Май 2017, 21:13

Важното на вирпула е да няма нищо вътре, за да не разсейва потока. В нашия случай чист казан с две колена за завихряне, едното ниско, а другото на 1/3 от височината. Процедурата е следната: 10 Мин след края на варенето се изпомпва мъстта от варката във вирпула през долния кран, като се събира почти всичко от варката. След като се напълни се разменят местата на входа и изхода - започва да се точи отдолу и да се връща през горния кран. Така се рециркулира около 10мин. и се оставя за още 20-30мин без помпа, за да се утаи. След това се точи отдолу, минава през проточния охладител, през тръба на Вентури за аериране и директно във ферментора. Охлаждането трае 10-15мин. Топлите утайки остават във вирпула, а студените преминават във ферментора. Те според това което съм чел спомагат за добрата ферментация. Така или иначе няма начин да ги махаме в домашни условия.
Прикачени файлове
IMG_20170511_205534.jpg
IMG_20170511_205513.jpg
Фасада отпред
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Whirlpooling

Мнениеот Dejmos » 12 Май 2017, 14:06

Като гледам, за Whirlpool съд може да се ползва казана за варене. С добавяне между двата крана на някаква система за охлаждане на мъстта до 85*С. За да паднат бързо горещите утайки и да се предотврати преобразуването на алфакиселини от ароматната доза хмел. (която може да се сложи след охлаждането до 85*)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Whirlpooling

Мнениеот stoyanninov » 12 Май 2017, 14:45

такава система?
Прикачени файлове
2016-08-13 00.56.21.jpg
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Whirlpooling

Мнениеот Dejmos » 13 Май 2017, 00:08

Това не е ли hot-tune от HERMS система?
Съдя по нагревателя. Но пълен със студена вода ще е точно каквото трябва. Особено, ако вече го имаш.

Аз си мислех за нещо по-просто и по-малко. Къс прав противопоточен охладител, като кондензатор за дестилатор, но отворен тип
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Whirlpooling

Мнениеот knasfas » 13 Май 2017, 00:29

А проблем ли ще бъде, ако едновременно минава през противопоточния охладител и се връща в казана за да се получи водовъртежа?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Whirlpooling

Мнениеот stoyanninov » 18 Май 2017, 11:55

knasfas написа:А проблем ли ще бъде, ако едновременно минава през противопоточния охладител и се връща в казана за да се получи водовъртежа?

По принцип не е проблем, но има няколко неща които се случват и трябва да се вземат предвид. Дебита се намалява заради дължината на серпентината и съответно пада скоростта на въртене.
Също ако имаш малки обеми можеш бързо да я охладиш под необходимото. Ако пък решиш да пуснеш малко вода за охлаждане трябва да внимаваш да не се размекне маркуча. Абе трики е за контрол и трябва да се внимава.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Whirlpooling

Мнениеот ultrashock » 18 Май 2017, 12:05

Каква помпа е добре да се използва за този Worlpool? С моята китайка 18W едва ли ще се получи, едвам циркулира с нея по време на майша.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Whirlpooling

Мнениеот stoyanninov » 18 Май 2017, 13:24

нашата помпа е това
https://www.brouwland.com/en/our-produc ... R11muuGOUk
10Вата, 8-12л/мин. за 1/2 маркуч. съвсем достатъчен дебит.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Whirlpooling

Мнениеот ultrashock » 25 Май 2017, 15:55

Вчера вкарах и в Whirlpooling-а в действие. Изпозлвах бъркалката, която уж щях да ползвам по време на озаряването:
20170222_095757.jpg


След варенето, охладих с серпентината, след това използвах бъркалката, като я пуснах на висока скорост. Направо завихри цялата мъст, а не беше малко - 33 литра. Оставих я да върти около 8-10 минути. След това оставих мъстта за около 30 минути на спокойствие. Започнах с прехвърлянето към ферментатора и ефекта беше много добър - беше се образувал конус в средата на казана, където беше цялата мътилка. Първо обирах от повърхността и накрая от ъгъла на казана. Не се наложи да използвам торбата за прецеждане, тъй като през цялото време течеше бистра мъст :)
Силно препоръчвам!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София


Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron