Има подобна тема (темата на mayosha), но ми се струва полезно да натрупаме малко повече информация конкретно за този етап от пивоварството. Нека всеки сподели своя опит във връзка с този процес.
Whirlpooling е процеса, по време на който отделяме бирената утайка(от hot break-a, от cold break-a, хмел и т.н.) от бирената мъст, след варенето и преди преливането във ферментатора. Идеята е да се ползва центробежната сила, за да се събере утайката в средата на казана. Има и по-прост, но не толкова ефективен начин - просто да изчакаме и утайката сама да падне на дъното.
От изчетеното до момента разбрах, че най-правилния метод за използване whirlpool е:
- Да бъркаме с бъркалка около 1-2 минути или нещо моторизирано, например винтоверт, към който сме прикачили неръждаема бъркалка, отново за 1-2 минути или други методи с помпа и система на казана за whirlpool;
- Да изчакаме да слегнат и останалите утайки за около 20-30 минути;
Особено важно whirlpool е:
- Да сложим бъркалката още по време на варене, за да се дезинфекцира;
- Да сме местили/повдигали казана, преди да започнем whirlpool;
- Да изчакаме 20-30 мин преди да преместим бирената мъст във ферментатора;
- Докато чакаме да минат тези 30 минути, да покрием казана с капак;
- Да засмукваме бирената мъст от единия край на казана, тъй като в средата е утайката;
- Да засмукваме само чистата бирена мъст, а накрая ако се налага да използваме торба за прецеждане за да изцедим и последното от самата мътилка.
Има и втори вариант за whirlpool – преди охлаждане, за хората, които ползват counterflow, но в този случай утайките от cold breake-a ще влязат в ферментатора.
Моля споделете вашият опит с този процес - ползвате ли го, ако да как точно, има ли някакви тънкости и т.н.
Благодаря!