Нищо против да се пита, а и раздела си е "праилния"
Увлечението ми по бирата е скорошно и нямам много ясни спомени каква точно е била бирата по онова време и до колко сегашната "ретро" се доближава до оригинала ...
Изпъкват ясно 2 ярки спомена:
- за най-гадната която съм опитвал - в една жега на пролетния панаир в Пловдив през далечната 1986-та ... редихме се на опашка пред един павилион 10-на минути - естествено на слънце ... а бирата се оказа застояла Каменица, и естествено топла ... няма такава гадост ... стана ми лошо и после повръщах на гарата ...
- и за най-вкусната - в казармата бях химик, в Благоевград - имахме учение по "Промишлени аварии" т.е. запознаване с хладилната инсталация в бирената фабрика - щото ако нещо се случи, поне да имаме идея от къде се спира амоняка ... както и да е, след обиколката ни набутаха в една малка стаичка, точно до поточната линия където слагаха капачките на буилките с прясна бира ... него ден бутилираха местното "оригинално" ... няма такава вкуснотия, студена, сега разбирам, че е била и силно малцова, с приятна ненатрапчива после-сладост, охмелена точно колкото и е нужно като за светъл лагер ... "амброзия"
признавам си, че такава вкусна бира никъде другаде не съм опитвал ... освен може би в амстердам 2003-та, близо до старата фабрика на Хайникен - наливна, в хотелчето дето бяхме отседнали, сутрин развозваха кеговете с каруца и 2 тежковоза - предполагам повече за атракция на туристите ...