Днес за първи път варих по-голямо количество малц 6кг. използвах 40л. тенджера и варих на газ.
Тенджерата няма кран и за филтриране при промиване използвах ето това.
На края на маркуча сложих кран да регулирам дебита и да мога да спирам източването.
Варка №13
Малц:
2.7 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
2.7 кг. Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия)
0.4 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц
0.2 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц
Вода - чешмянка 42л.
Хмел:
20 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
30 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
500гр. Тръстикова захар 'Била' 5 мин.
Озахаряване:
60 мин. 68С
76С край
Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 35л. пивна мъст.
Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 35л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 30л. - 14,5% плътност
IBU 17,5
Дрожди:
11 гр. Дрожди за абатска бира - Abbaye насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.
Заложени във ферментатора 28л.
Плътрност 14,5%
Ферментация 10 дни, един ден охлаждане /бидона и 4 замразени 2л. бутилки вода овити (3-4 пласта) с изолация за ламинат 3мм/
Плътност 4%
Бутилирани 23л.