Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 26 Фев 2017, 15:24

Днес си сглобих филтрираща система от медни тръби, материалите ги имах отдавна но все не намирах време да ги запоя.
Пък и двойното дъно ми върши добра работа.
Днес гледах едно клипче и сглобих филтъра без запояване.
Тръбите и фитингите се свързват като се правят малки дупчици със стоманен гвоздеи или нещо друго остро.
Сложих и две крачета винтове от неръждавейка, за да държат задната част.
DSC_4354.JPG

DSC_4351.JPG

DSC_4353.JPG

Като вариант за прецеждане по бързо се прави от двойното дъно, а и не ти трябват кой знае какви инструменти - ножовка, чук, стоманен гвоздей, шкурка 320.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 27 Фев 2017, 09:50

За защо прави нова филтрираща система при положение, че вече имаш двойно дъно?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 27 Фев 2017, 14:24

Бях купил материалите преди да направя двойното дъно и като видях клипчето реших да го сглобя :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 11 Мар 2017, 10:02

Варка №8

Малц:
2.8 кг. Pale Ale Malt
0.4 кг. CARARED
0.2 кг. CARAAMBER
0.1 кг. CARAAROMA

Вода - чешмянка 24л.

Хмел:
20 гр. Мандарин 7,7% 10 мин.
10 гр. Аурора 9,2% 10 мин.
10 гр. Перла 8,7% 10 мин.
5 гр. Ирландски мъх 10 мин.
100 гр. пчелен мед 10 мин.

Озахаряване:
45 мин. 66С
15 мин. 72С
78С край

Промиване с вода 80С до 2% захарност.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 19л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 17л. - 12% плътност

IBU 18

Дрожди:
6 гр. Нотингам
Хидратирани за 30 мин. 100мл. вода 1 чаена лъжичка захар.

Заложени във ферментатора 16л.
Сухо охмеляване 5 ден 20 гр. Каскеид
Ферментация 11 дни.
Плътност 3%
Бутилирах като добавих 8гр. кафява захар на литър. 120 гр. захар 200мл. вода заварени за 10мин.
бира №8.JPG
Последна промяна petiomalchev на 14 Апр 2017, 14:01, променена общо 5 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 25 Мар 2017, 16:10

Варка №9

Малц:
3.5 кг. - Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция

Вода - чешмянка 24л.

Хмел:
10 гр. SAAZ 3,7% 50 мин.
10 гр. SAAZ 3,7% 30 мин.
30 гр. SAAZ 3,7% 3 мин.
5 гр. Ирландски мъх 10 мин.

Озахаряване:
45 мин. 67С
15 мин. 72С
78С край

Промиване с вода 80С до 2.5% захарност.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 19л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 17л. - 12,5% плътност

IBU 11

Дрожди:
5 гр. Нотингам
Хидратирани за 30 мин. 100мл. вода 1 чаена лъжичка захар.

Заложени във ферментатора 16л.
7 дни на 18-20 градуса 4 дни на 8-10 градуса
Плътност 3%.
100гр. бяла захар за газировка, разтворена в 200мл. вода и вряла 10 мин.
Бутилирани 28 бутилки 500мл.

бира №9.JPG
Последна промяна petiomalchev на 21 Апр 2017, 23:28, променена общо 2 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 13 Апр 2017, 22:28

Варка №10

Малц:
2.5 кг. Pale Ale Malt - Гърция
0.5 кг. Pilsner Malt - Гърция
0.5 кг. CaraPils - malt Вайерман Германия

Вода - чешмянка 24л.

Хмел:
10 гр. Cascade- Български 6.9% 50 мин.
15 гр. Citra 13,7% 5 мин.

5 гр. Ирландски мъх 10 мин.

Озахаряване:
45 мин. 66С
15 мин. 72С
78С край

Промиване с вода 80С до 19л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 18л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 16л. - 13% плътност

IBU 17

Дрожди:
5 гр. Нотингам
Хидратирани за 30 мин. 100мл. вода 1 чаена лъжичка захар.

Заложени във ферментатора 15л.
7 дни на 18-20 градуса
4 ден сухо охмеляване 15 гр. Citra 13,7%
1 ден на 10-12
плътност 3%
За газировка добавени 120гр. трастикова захар 'Била' разтворени в 200мл. вода и врели 10мин.
бутилирани 30 бутилки 500мл.
Олежаване 10 дни на 18-20 градуса, слеф това преместена на хладно.
бира №10.JPG
Последна промяна petiomalchev на 07 Май 2017, 23:13, променена общо 6 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 13 Апр 2017, 23:06

След дегустация на тези варки, давай ги в секцията за рецепти.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Pando27 » 24 Апр 2017, 12:24

Здравейте!

Понеже и моя милост е от начинаещите пивовари за лични нужди от по 2-3 каси месечно съм наблегнал на варенето и вече го докарах до 3-та варка без фал...

Надявам се и занапред да нямам провали.

Аз процедирам по следния начин :
1. Купих си книжката от магазина за варенето и
2. изчетох почти всичко от форума - най-вече рецепти за светли бири с горна ферментация като наблягам на плавната и правилна технология т.е. не бързам и не правя "американски работи".

Според мен тайната е в количествените натрупвания и е хубаво да си води човек записки ,за да не изпусне нещо.

След 10-15 варки се надявам ,че ще се престраша да покажа нещо от своята продукция. :D

Мисля ,че трябва да се чете и да се "пипнат нещата" ,а не да се чака на готово...
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Апр 2017, 08:49

Вчера пробвах варка №10 за аромат 15гр. Цитра 5мин и сухо охмеляване 4 ден от ферментацията 15гр. Цитра, страхотен вкус и аромат до сега не съм варил такова нещо а и не съм пробвал, има още какво да се желае но ще трябва да изчакам още време. Изминали са 7 дни от бутилирането, не се е избистрила напълно и газировката е слаба но се усеща и леко сладникавост, мисля да я оставя още 3 дни на 18-20 градуса и пак ще пробвам.
Забелязах нещо и ми е чудно дали и при вас е така, винаги при бутилирането слагам и една пет бутилка 600мл. от Леденика, за контрола, тя е първата която отварям на 7 ден след бутилирането направи ми впечатление че газировката при нея е малко по слаба от стъклените.
С бира №9 имам такъв проблем/ в по-предните постове в тази тема съм я описал подробно/, от ферментатора я източих бистра, газировката на 18-20 градуса пак беше бистра и когато я преместих на 10-12 градуса помътня.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 29 Апр 2017, 12:39

petiomalchev написа:Забелязах нещо и ми е чудно дали и при вас е така, винаги при бутилирането слагам и една пет бутилка 600мл. от Леденика, за контрола, тя е първата която отварям на 7 ден след бутилирането направи ми впечатление че газировката при нея е малко по слаба от стъклените.
С бира №9 имам такъв проблем/ в по-предните постове в тази тема съм я описал подробно/, от ферментатора я източих бистра, газировката на 18-20 градуса пак беше бистра и когато я преместих на 10-12 градуса помътня.

Още познат като chill haze. Често срещано е. Минава с отлежаване или бистрители преди бутилиране. Това са малки протенчета, които се виждат само на студено. Не е проблем, освен на външен вид.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron