Най-досадната част от целия процес е миенето и подготвянето на бутилките, както и самото пълнене след това.
Ще ви кажа какво правя в момента, а вие евентуално - какво да подобря, за да не ми е толкова досадно:
1. Предния ден измивам бутилките, една по една, като сипвам вода в големия казан, някакъв препарат и окорон;
2. След това ги оставам накиснати така до следващия ден,когато ще бутилирам;
3. Изваждам ги една по една от казана, измивам ги с чиста вода, и като видя, че пада гняс, започвам да се старая повече;
4. Гледам една по една всяка бутилка да няма някакви остатъци вътре;
5. В един леген ги оставям за малко обърнати да се изцедят и започвам да ги пълня;
6. Подготвил съм ферментатора, вътре сипвам захарния сироп и разбърквам, след което оставям 20-30 минути да се утаи;
7. На крана на ферментатора е бърза връзка, маркуч 2-3см и след това пълначката от магазина;
8. Пълня ги на по 5-6 броя и затварям с затварачката;
9. От време на време системата прокапва, добре че го правя в банята;
Всичко отнема около 60-70 минути, за около 32 литра- 60+ бутилки + няколко ПЕТ.
Накрая съм доволен от свършената работа, едновременно с това леко изнервен, а и трябва да измия - ферментатор, казан, гняс от бутилките, маркучи.
Аз ли някъде греша или има и по-лесен начин?
Предния път опитах няколко бутилки за фреш, майка ми ми ги донесе от някакъв снабдител на ПВЦ. С тях се получава супер, излизат по 25 стотинки някъде за бутилка 1L, само че не изглежда добре бирата в тях, като боза. Има ли някъде бутилки кафяви за бира и колко пари вървят 0,5 и 1L?
Току що поръчах и
това.