от Dejmos » 21 Апр 2017, 22:58
Някъде бях чел, че рН по време на варенето има значение за бистротата на мъстта. Ако правилно съм разбрал/превел прочетеното, ако рНто е извън определени граници (ако помня правилно, близки до тези за озахаряване), мъстта се размътва. Моята последна (не съм мерил рН) след нклк часа утаяване беше по-мътна, отколкото преди варенето.
От друга страна - смесваме приблизително неутрална вода (рН 7-7,5) с малца в съотношение 3:1 и получаваме рН 5,2-5,5. А после добавяме още 4:1 вода с рН 7-7,5...
Такова голямо количество няма ли да прескочи буфера и да повиши рН?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл