След една година теория, събиране на оборудване, измисляне на оправдания за отлагане на варката и т.н., смело мога да кажа, че в началото на месеца изгубих девствеността си
Врътнах тази рецепта на Мартин с малки промени.
И имам въпроси... (не може да бъде! )
Малц:
70% Pale Ale Malt - 2.800 кг.
10% Carapils - 0.400 кг.
10% Caraamber - 0.400 кг.
7.5% Wheat malt - 0.300 кг.
2.5% Flaked Oats - 0.100 кг.
(Забравих да помоля Виктор да прати малцовете отделно, та намалих овесените ядки за сметка на пшеничния)
Еднотемпературно озахаряване в хладилна чанта на 64°C с 12 л. вода за около 60 мин
Вдигане на 72°C с бързовар с постоянно бъркане -> задържане 10 мин.
Йодната проба ми се видя калпава, та задържах за още 10 мин, втората проба излезе добра -> машаут с около 13 литра вода (докато стигнах pre-boil 9.2 P / 1.036 SG)
(мисля, че като за първи път много бързо промивах и останаха доста неотмити захари в триците, но пък Brewhouse Efficiency калкулатора на http://www.brewersfriend.com показа 75% ефективност, което ми се вижда too much )
В казана влязоха около 21-22 литра.
Варене 60' с бързовар, на моменти включвах втори, защото ми се струваше, че не ври достатъчно бурно
Хмел:
16 гр - Summit (17.5% Alpha) @ 60мин
8 гр - Cascade (8.1% Alpha) @ 10мин (нямаше Centennial в магазина)
8 гр - Crystal (3.7% Alpha) @ 10мин
8 гр - Mosaic (11.7% Alpha) @ 10мин
Във ферментатора отидоха 18 литра на OG 11.8 P / 1.045 SG
Дрожди: Safale US-05 - 11 гр, с леко рехидратиране в преварена вода
За ферментатор използвам е такава кофа с капак.
Не зная поради каква причина, но така и не видях от водния клапан да излиза кьораво балонче.
Бях пуснал вътре сондата на термометъра, който отчиташе в диапазона 19-2 - 20.5°C (вътре).
На петия ден бях решил, че съдържимото отива в канала, но като заврях носа вътре усетих CO2 и праскови, а като надникнах видях 4-5 пръста шапка над течността.
Ясно - ще се пие, но така и не разбрах откъде изпуска кофата или клапана
Чак на шестия ден вечерта се усетих, че съм забравил да сложа хмела за сухото охмеляване
Та на седмия ден откалих и сложих по 12 гр Cascade, Crystal и Mosaic за 6 дни.
После газировка със 7 гр/л захар, разтворени в преварена вода и бутилиране, като преди това измерих плътността... И тука ме загризаха адските съмнения...
Захаромерът потъна като Титаник, щеше да счупи дъното на мерителния цилиндър...
Извадих рефрактомера: FG: 0.8 P / 1,003 SG
Шест пъти мерих, калибрирах рефрактомера, коригирах, смятах, накарах жената да мери - все това показва!
Та питам - възможно ли е гадинките да свалят чак толкова?
Всъщност вчера като отворих контролната бутилка (на втория ден след газирането и бутилирането беше станала корава като бухалка) и опитах произведението, установих че е АДСКИ суха, та реших, че не съм объркал измерванията.
Също си мисля, че докато съм озахарявал, е възможно температурата на водата да е паднала под 64°C и да не са останали неферментируеми захари (ако последното твърдение е глупост - моля да ме извините)
Но все пак по-опитните да кажат
По калкулаторите в http://www.brewersfriend.com даде алкохол 5.5% при изчисление на база SG и 5.8% изчисление на база Р. Та кое да гледам?
Горчивина IBU 55
Цвят SRM 6
Така или иначе ще се изпие де, няма къде да ходи
Ама ако може някой врял и кипял да предположи къде и какво съм омазал, ще бъда благодарен на всякакви идеи и съвети