Студено смесване на малца

Модератор: Martin

Студено смесване на малца

Мнениеот Dejmos » 14 Апр 2017, 13:18

При последното варене сипах по-рязко малца при смесването и се получиха буци, които разбих трудно.

И ми дойде една идея, заимствана от кулинарията (брашното за сгъстяване на ястия се размива със студена вода).
Не може ли същия подход да се приложи към малца?

Ползвайки този калкулатор https://www.brewersfriend.com/mash/
сметнах, че ако смеся 5 кг малц с температура 20*С с 5 литра вода с температура 27*С ще получа каша с температура 25*С. След това с доливане на 10 литра вряща вода (98*С) температурата ще се повиши до 68*С при съотношение вода-малц 3:1.

На теория изглежда добре.
Разбъркването на малца със студена вода ще избегне появата на буци и ще позволи по-бързо и равномерно смесване. След това съотношението и температурата са подходящи за първа пауза.

Виждате ли някакви проблеми в този подход?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Студено смесване на малца

Мнениеот Martin » 14 Апр 2017, 14:25

Правил съм го по причина че пробвах 40л варка, ама съда за топла вода малък. Става няма проблем
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron