Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот petiomalchev » 11 Апр 2017, 06:53

Гледах едно предаване на Джейми Оливър по 24кухня за пестенето там направиха бира с хляб, сложиха 30% сухар леко препечен и бирата беше с карамелене цвят, но не споменаха какви малцове и хмелове използваха.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 11 Апр 2017, 08:46

Предполагам ще стане и с препечен хляб, в случая е просто изсушен. Може би е възможно да се направи и с по-голямо количество, просто не зная какъв екстракт може да се очаква от хляба. Абе истината е в експеримента, нали за това сме домашни пивовари. Веднъж ще стане добре, друг път не чак толкова, но пак ще бъде по-добре от това в магазина :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ultrashock » 11 Апр 2017, 09:10

Истината е, че каквото и да стане ще е по-добро от всичко в магазина.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Bones » 12 Апр 2017, 10:20

https://munchies.vice.com/en_us/article ... food-waste

Явно някои са взели идеята присърце. 40 % препечен хляб също не е зле за подобен тип бира. Особено, ако идва безплатно от близката пекарна или закусвалня...
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 29 Апр 2017, 21:58

Днес с помощта на Ясен (за което му благодаря) сварихме един Вайцен. Рецептата:
Малц:
-3 кг. Гръцки Пилзнер малц;
-3 кг. Гръцки Пшеничен малц;
- 0,2 кг. - Меланоиден малц;
Озахаряване: 1/3 на 66-67 гр. за 45 минути, вдигане на 72 гр. за 10-15 минути, промиване с малко по-топла вода на 82-85 гр. до събиране на около 35 литра мъст. Преди варене имахме около 10,5 - 11 Плато!
Чак след като завря стабилно засякохме 60 минути варене;
Охмеляване:
- 50 гр. хмел Тетнангер (2,6% АА) на 50-та минута преди края на варенето;
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15-та минута преди края на варенето;
-15 гр. хмел Халертау (5,4% АА) на 10-та минута преди края на варенето.
Охлаждане със серпентина за около 50-тина минути до 30 гр. Финално прецеждане и заквасване на 27-28 литра + отделяне на 2 литра мъст на 12,5-13 Плато!
Дрожди: Wyeast-3068 Weihenstephan weizen (Благодаря на Мартин Марчев, че ми ги изпрати). Дрождите вчера цял ден бяха на стартер и днес при заквасването бяха доста активни. 5 часа след заквасването за първи път се чу водния клапан :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 09 Май 2017, 10:19

Снощи бутилирах вайцена, малко над 29 литра бира. От 13 Брикс е свалило до около 6,5 Брикс по рефрактометър, което след корекцията е 2.3 Брикс. Алкохола е между 5.5 и 5.7% Вид, аромат, вкус - ПЕРФЕКТНИ :) Както Мартин каза, това са дрождите за вайцен! Наистина забелязвам разлика с WB-06. Ще видим как ще бъде след газиране и леко отлежаване :)
Прикачени файлове
18405309_1397438550292420_1937380458_o.jpg
Вайцена преди бутилиране!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 15 Май 2017, 18:38

Вайцена още на 4-тия ден беше добре газиран и вкусен (имаше хора, които го опитаха на "Майсторския клас" в пивоварна Ромбус на 13.05.2017г.). На 5-тия ден след бутилирането прибвах цялото количество в хладилника! Мога да кажа, че е наистина добра бира и съм много доволен от резултата и най-вече от този щам дрожди :) Марто, жив и здрав да си, че ми ги изпрати :text-thankyoublue:

P.S. Който дойде утре на Шопския конкурс, може и да свари да го пробва, евентуално ;)
Прикачени файлове
18553865_1405278002841808_1448943228_o.jpg
Вайцена на 2-3 дни в хладилника!
18493911_1405285516174390_1362254190_o.jpg
Хубави следи от пяна по чашата!
Последна промяна ALL_ON на 19 Сеп 2017, 08:55, променена общо 1 път
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот lhristov » 15 Май 2017, 19:28

Не знам какво трябва да значат тези следи по чашата. Но се надявам утре да опитам бирата. Защото... защото последната твоя, която опитах - хлебната, ще си призная откровено: Ми не ми хареса! Не е моя тип и стил бира. Докато стаута от Канаала беше супер!

Бих искал утре да обсъдим с теб и дрождите, защото сега, тази събота, неделя е на ред пшенично. Мислех да работя с промити и охладени Нотингамки. Или да не рискувам? Ти не си ли промил от тези Wyeast-3068 Weihenstephan weizen? Да ми дадеш за стартер, А?
Или съм много нахален? Аз ще ти дам... бутилка “лъчезарно червено“. Добро е!
Думай.
До утре!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 15 Май 2017, 19:35

ДА, ще има какво да говорим утре :) Хлебната бира стана....различна. Очаквах нещо по-друго. Там обаче дрождите бяха WB-06. Между другото имам 1-2 бутилки от хлебната заквасена с тази мая, ще я видя как е! Дрожди сме промили и ще носим, но са обещани на други хора. Ако се разбереш с тях, не е проблем да го вземеш ти, ако няма да варят, пък после да заделиш и да им дадеш след твоята варка. Та обади се утре ще поговорим, ще пийнем и ще видиш, че тоя вайцен е хубав ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот lhristov » 15 Май 2017, 20:23

Нямам причина, за да не ти вярвам, че е хубав. Но за хлебната няма да ми промениш мнението. Да знаеш!

Изрично казах, че не искам да нахалствам за дрожди Wyeast-3068 Weihenstephan weizen .
Няма и да рискувам и за моята варка с Нотингамки. Ще взема Munich, произход Дания, гледам дават ги за пшенично. И ще ги развъдя.
Та, утре ще ти донеса червено, ще поговорим и дегустираме.
До утре. И много успешни варки желая!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron