Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 21 Мар 2017, 10:42

След добавяне на другия щам дрожди си протече една нормална ферментация. Снощи бутилирахме 26,5 литра на 7 Брикс по рефрактометър (3,4 след корекция). Алкохола мисля да го запиша 4,8%. Всичко изглежда да е наред, вкус, цвят, аромат. Впечатление прави, че е доста бистра. Това се дължи на този щам дрожди, които се утаяват страшно бързо и много добре. Единственото ми притеснение е, дали ще има достатъчно, които да са попаднали в бутилките, че да газират бирата. Наистина този щам на White Lab са най-силно залепващите дрожди, които съм използвал някога.
Прикачени файлове
17408246_1343587692344173_1520325183_o.jpg
Клонинг на Хобгоблин преди бутилиране
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 22 Мар 2017, 10:15

Снощи забърках нещо, което се надявам да стане готово до конкурса на 1-ви април, че да има какво да "лочим" :)
Вайцен с хляб:
- 3 кг. Гръцки пшеничен малц;
- 3 кг. Гръцки пилзнер малц;
- 1,3 кг. сух бял хляб - да поясня, че преди изсушаването беше 2 кг., предполагам, че можеше да се изсуши и още, аз го суших 2 дни на остъклена, проветрива тераса. В интернет се споменава, че ако не ни се чака да съхне така, може да се изсуши във фурна, загрята на 90 гр. за 1 час.
Вода за озахаряване 23 литра (горе долу 1/3). Смесване на малца и сухия хляб и поддържане на 63-64 гр. за 30 минути, вдигане на 65-66 за 20 минути, вдигане на 72 гр. като тук трябваше да задържа 15 минути, но паради общо събрание на входа станаха 30 минути :lol: Йодната проба излезе добра и продължих с промиването.
Промиване с вода на около 80 гр. до събиране на 33-34 литра преди варенето. Измерен екстракт с рефрактометър преди варене 12 Брикс.
Варене 60 минути, като 50 минути преди края на варенето добавяне на 35 гр. хмел Халертау на 5,4% АА (около 15 ИБУ) и 15 минути преди края на варенето добавяне на една чаена лъжица Ирландски мъх.
Охлаждане за около 50 минути до 25 гр., финално прецеждане и зареждане във ферментатора 28 литра на 13 Брикс + отделяне на 2 литра мъсът за газировка, която замразих във фризера. (общо количество около 30 литра).
Заквасване с дрожди WB06, които съхранявах от 11.12.2016г. в хладилника с Изотоничен разтвор, в съотношение 1/5 (100 мл. дрождева утайка и 500 мл. изотоничен разтвор). 48 часа преди варката направих стартер с отделена от предна варка пивна мъст, която бях замразил в хладилника. Една вечер на магнитна бъркалка, на сутринта добавяне на още захар. Вечерта (24 часа по-късно) прибиране в хладилник за утаяване на дрождите. Снощи едновременно със започване на варката извадих от хладилника дрождите, изсипах течността отгоре и ги оставих на стайна температура. По време на озахаряването, отделих малко пивна мъст, преварих я, охладих в до 22-23 гр. и я добавих при дрождите. Пуснах ги пак на бъркалка за 30-40 минути, след което ги спрях. Преди да заквася с тях бяха видимо активни и днес сутринта клапана "пърпореше здраво" :) Оставил съм ферментатора на 23-25 гр., с цел да има повечко дъвки и банани :) Това е, ще видим какво ще излезе :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ultrashock » 22 Мар 2017, 10:36

Това може ли да го наречем Вайс с филийки? :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 22 Мар 2017, 11:30

ultrashock написа:Това може ли да го наречем Вайс с филийки? :)


Може да го наречем както пожелаем :) Тя да стане, пък после ще им мислим име :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Yaskata » 22 Мар 2017, 18:45

Интересна рецепта! звучи добре, мисля че банана и хляба ще си паснат.
А какъв хляб използва? Щото сега марки бол, ама повечето не стават за ядене, поне според мен.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 22 Мар 2017, 19:28

Обикновен бял хляб. Взех го докато бях в Силистра, на някакъв местен производител.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Апр 2017, 09:57

Да дам малко допълнително инфо за бирите и тяхното развитие. Клонинга на Хобгоблина го прибрах в хладилника на 5 дни от началото на газировката, че ми се видя достатъчно газирана. Получи се една добра, лека, ежедневна бира. По-голямото количество се изпи на 1-ви април в Терминал 1 на конкурса, останаха единични бройки, които вече са обещани :lol:
Прикачени файлове
17500276_1348996115136664_1897918319_o.jpg
Хобгоблин клонинг след газировка
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Апр 2017, 10:12

При Хлебния вайцен нещата бяха по-интересни. Поради липса на време след като минаха 3 дни от началото на ферментацията сложих 18 литра от него в канта предоставена ми от Ицо (за което благодаря :text-thankyoublue: ). В кантата бирата е довършила ферментацията, като е качила налягане до 1 бар. Ицо каза, че се е наложило да я донадуе до 1,5 бара и хайде в Терминала (само за сведение на 21.03.2017 вечерта варих бирата, на 25.03.2017 на обяд я сложих в кега). Останалото количество около 10 литра бутилирах на 31.03.2017, тоест на 10 дни ферментация (нямаше как да я бутилирам по-рано). Бях предвидил 2 литра мъст за газиране на 30 литра, но понеже кегирахме по-голямата част, трябваше да преизчисля количеството и съптветно за 10-те литра сложих 650 мл. неферментирала пивна мъст. Преди бутилиране измерих с рефрактометър 6 Брикс от начални 13, което ми се видя доста малко след корекцията 1,6 Брикс :shock: Предполагам, че това се дължи на малко по-ниската температура на основно озахаряване и съответно повече продуцирани ферментируеми захари. Ако измерването е точно, това прави 6% ABV. Пробвах го в Терминал 1 на конкурса и се е получил добре, имаше един по-странен вкус в сравнение с класически Вайцен и предполагам, че именно хляба го е придал това, но няма как да съм сигурен. Ще изчакам и бутилковата версия да стане готова и тогава ще правя финална дегустация :)
Прикачени файлове
17778990_1357937920909150_203437889_o.jpg
Хлебен вайцен преди бутилиране
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Апр 2017, 11:08

Между другото ако някой скоро ще вари Вайцен, имам пресни, промити дрожди WB06. Принципно е най-удобно да ги вземе лично от мен в София, но не е проблем да подготвя и изпратя при необходимост ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 10 Апр 2017, 17:15

Газира се и бутилковата версия на Хлебния Вайцен! Пробвах го, не се различава особено от този в кега. Като цяло по-слабо газиран е (така го исках), иначе на вкус е същия, усеща се леко кисела нотка, която отдавам на хляба. Дрождите свалиха доста, поради което смятам, че стана по-сух от нормалното и малко по-алкохолен (по изчисления около 6% ABV). Иначе си е ок биричката, ще се изпие :D
Прикачени файлове
17902167_1366359436733665_1381558432_o.jpg
Хлебен Вайцен, налят с утайка
17887228_1366359416733667_2086479758_o.jpg
Хлебен Вайцен
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron