от ultrashock » 31 Мар 2017, 09:07
От скоро меря с рефрактометър(ATC) и имам следните въпроси:
1. Последната варка беше Star Anise Sout. Първоначалната захарност беше 13,5, измерена със захарометър. След ферментация, вчера измерих с рефрактометъра около 6P. След корекция това означава 1,2P. Реално това прави 6,5 ABV. Правилно ли смятам, според мен греша някъде?
2. Калибрирал съм рефрактометъра с преварена вода, заковава на 0P. Вчера като мерих е много не отчетлива стойността която показва. Самата линия е много преливаща и не се вижда какво точно показва. Някъде между 5 и 7, но не съм много сигурен. Настройвам си фокуса и виждам ясно цифрите но не линиите. Опитах на всякаква светлина - дневна, към различни лампи, ТВ, но все така го виждам. Дали е проблемен рефрактометъра или устройството зад него?