Здрасти
Като цяло водата я третираш в зависимост от стила, в който е бирата и най-вече дали искаш да е с по изразен хмел или малц във вкуса. Това е тъй нареченото отношение хлориди/сулфати - колкото повече хлориди - толкова повече малца се усеща, сулфатите съответно са за хмела. Много базово казано.
Трябват ти: гипс (калциев сулфат CaSO4•2H2O), Калциев Хлорид (CaCl2•2H2O), и креда (калциев карбонат CaCO3) както и още няколко, но те не са толкова важни. Основно се набляга на калция и вече в зависимост какво ти трябва се слага SO4 или Cl2. Имай предвид че се работи или с моларни маси или с ppm- part per million което е мг/л но от 1гр от сухо в-во не се получават по 500ppm всъставана разтвора.
Back to 8ми клас
Както и да е - има доста калкулатори в нетя, в които има въведен профил на софийската вода и на базата на него могат да се сметнат количествата соли за дадена рецепта. Аз лично ползвам brewersfriend, има и други.
А, и ако имаш възможност, преварявай водата преди да я ползваш - предишния ден я остави да заври и да изстине, след това я премести в нов съд, защото са паднали утайки които не искаш, и нея вече я ползваш. Това е полезно за много светлите и хмелни бири, за останалите не е от значение.