Ето краен резултат. 6 дни във ферментора, 7 дни на 19-21 градуса в килера, 1 ден в хладилника. Знам, че трябва още, и смятам останалите да ги оставя за поне 10 дни в хладилника, но за първи опит се получи много добра бира, макар че е повече алкохолна, от колкото ми се искаше и грешката е моя. Банани, дъвки, всичко е там. Малко се усеща спирта, но нормално за тоя алкохол и предполагам, че ще се пооправи след седмица-две на студено.
Утайката в бутилката е малко до незначителна. 2-3 милиметра
OG 15 P
FG 2.5-3 P (малко наникъде мерих - едно от двете е)
ABV: 6.2-6.5
Малка подробност: Иска ми се да е малко по-газирана. Сложих на литър по 6 гр захар но дирктно я сложих в цялата течност след като я разтворих в малко вряла вода. ПЕТ бутилката стана осезаемо по-газирана, но там налях преди това и директно сложих 12 гр. Като отварям бутилките се чува доста добро и звучно изсъскване, както трябва да е, с лек пушек. Това значи ли, че захарта е малко? Повечето алкохол е повлиял на газировката? Също винаги ми се е струвало, че пшеничните бири са малко по-негазирани от средностатистическата бира.
А може би просто трябва да я оставя в хладилника за 1-2 седмици и тогава да съдя.
Наздраве!