Вчера времето беше напълно подходящо за пивоварен ден в къщи. Реших да направя светло пиво, по рецептата на Rhombus:
RHOMBUS СПЕЦИАЛНО ПИВО.
Pale ale malt - 3.8кг;
Pilsner - 1.9кг;
Special W - 0.2кг;
Carafa 1 - 0.1кг;
Общо - 6кг малц;
Aurora - 20 гр @ 60 min;
Aurora - 20 гр @ 30 min;
ST. Golding - 15 гр @ 10 min;
Еднотемпературно озахаряване на 65-66 градуса;
Варене 70 мин;
Вода за озахаряване - 18 литра;
Вода за промиване - 27 литра;
Дрожди - Nottingam 11гр.
Начална P: 10.5 - 11.5;
Екстрактивност: 55%;
Ефективност: 70.5%;Като цяло мина гладко с изключение на промиването. Доста бавно, наложи се да разбъркам няколко пъти, тъй като се задръсти. Ползвам същото оборудване като предните две варки без никакви промени(промивам с базука филтър). Не знам защо, но по време на озахаряването циркулирах с помпа без никакъв проблем, т.е. водата си минаваше през филтъра без никакви проблем. Като дойде време за промиване с водата на 78 градуса, нещата закучиха в средата на процеса, направо спря да тече. Разбърках малко и тръгна, но доста мудно. Накрая успях, но с доста мъки.
След варенето и охлаждането филтрирах всичко през едно сито за брашно, както правя обикновено и само последните няколко литра налях в торбата за прецеждане. Толкова много утайка имаше че почти нищо не изкарах дори с напъване. Това ме навежда на мисълта че може би малца е смлян прекалено ситно. Какъв може да е бил проблема?
След охлаждането мерих с рефрактометър и захаромер. Мъста беше охладена точно на 2 градуса. Захаромера показа 12P, а рефрактометъра точно 10.5P. На кое да вярвам, за пръв път правя сравнение между двата уреда? Калибрирал съм, го с преварена вода, а не с дестилирана.