7 кг царевичен грис, 3 кг български малц и 1.5 кг Караамбър.
Загрях 30 л вода до кипене и с разбъркване прибавих гриса - стана като качамак .
След охлаждане до 68 градуса добавих алфа амилазата и глюканазата. Моментално (2-3 минутки) качамакът стана на "чорба". Към тази "гозба" добавих малца и леко загрях за да кача температурата отново на 68 градуса. Озахарявах в продължение на час и 20 минути. Накрая загрях отново до 80 градуса и филтрувах кашата. Промих с 35 литра вода. Получи се около 55 литра със захарност 15 по Брикс.
Тъй като ползвах останали материали от предишни варки ми беше останал само горчив хмел - Магнум Халертау. При варенето добавих 80 грама на края на варката.
След охлаждане и отстраняване на утайките проведох ферментацията с предварително направен стартер на дрожди Safale s04 pri 18-20 градуса. Ферментацията приключи за 4 дни.
Снимката е на вече отлежала 2 седмици в 2 литрови ПЕТ бутилки от експерименталната ми сурогатна бира (бутилирах общо 50 литра).
Няма въобще вкус на царевица, но все пак е доста по зле от чистата малцова бира. Все пак според мен е 1-2 класи над "прочутото" Шуменско.
Предполагам, че до пролетния бирфест в с. Кюлевча ще ми е останала доста, та всеки който дойде тогава може да я опита.