Снощи забърках нещо, което се надявам да стане готово до конкурса на 1-ви април, че да има какво да "лочим"
Вайцен с хляб:
- 3 кг. Гръцки пшеничен малц;
- 3 кг. Гръцки пилзнер малц;
- 1,3 кг. сух бял хляб - да поясня, че преди изсушаването беше 2 кг., предполагам, че можеше да се изсуши и още, аз го суших 2 дни на остъклена, проветрива тераса. В интернет се споменава, че ако не ни се чака да съхне така, може да се изсуши във фурна, загрята на 90 гр. за 1 час.
Вода за озахаряване 23 литра (горе долу 1/3). Смесване на малца и сухия хляб и поддържане на 63-64 гр. за 30 минути, вдигане на 65-66 за 20 минути, вдигане на 72 гр. като тук трябваше да задържа 15 минути, но паради общо събрание на входа станаха 30 минути
Йодната проба излезе добра и продължих с промиването.
Промиване с вода на около 80 гр. до събиране на 33-34 литра преди варенето. Измерен екстракт с рефрактометър преди варене 12 Брикс.
Варене 60 минути, като 50 минути преди края на варенето добавяне на 35 гр. хмел Халертау на 5,4% АА (около 15 ИБУ) и 15 минути преди края на варенето добавяне на една чаена лъжица Ирландски мъх.
Охлаждане за около 50 минути до 25 гр., финално прецеждане и зареждане във ферментатора 28 литра на 13 Брикс + отделяне на 2 литра мъсът за газировка, която замразих във фризера. (общо количество около 30 литра).
Заквасване с дрожди WB06, които съхранявах от 11.12.2016г. в хладилника с Изотоничен разтвор, в съотношение 1/5 (100 мл. дрождева утайка и 500 мл. изотоничен разтвор). 48 часа преди варката направих стартер с отделена от предна варка пивна мъст, която бях замразил в хладилника. Една вечер на магнитна бъркалка, на сутринта добавяне на още захар. Вечерта (24 часа по-късно) прибиране в хладилник за утаяване на дрождите. Снощи едновременно със започване на варката извадих от хладилника дрождите, изсипах течността отгоре и ги оставих на стайна температура. По време на озахаряването, отделих малко пивна мъст, преварих я, охладих в до 22-23 гр. и я добавих при дрождите. Пуснах ги пак на бъркалка за 30-40 минути, след което ги спрях. Преди да заквася с тях бяха видимо активни и днес сутринта клапана "пърпореше здраво"
Оставил съм ферментатора на 23-25 гр., с цел да има повечко дъвки и банани
Това е, ще видим какво ще излезе