New England IPA

Модератор: Martin

New England IPA

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 12:05

Начална плътност (OG): 1.059 (°P): 14.5
Крайна плътност (FG): 1.015 (°P): 3.5
Алкохол (ABV): 5.70 %
Цвят (SRM): 7
Горчивина (IBU): 50

Малц:
70% - Pale ale malt - 3,5кг
10% - Carapils - 0,5кг
10% - Caraamber - 0,5кг
6% - Wheat malt - 0,3кг
4% - Flaked oats - 0,2кг

Хмел:
20гр - Summit (17.5% Alpha) @ 60мин
10гр - Centennial (9.4% Alpha) @ 10мин
10гр - Crystal (3.7% Alpha) @ 10мин
10гр - Mosaic (11.7% Alpha) @ 10мин

Сухо охмеляване
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, по време на ферментацията слагат се на 2-3тия ден след заквасване, махат се преди кегиране
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, в кега
Ако ще се бутилира, а няма да влиза в кег, втората порция хмел във вторичен ферментатор за 4 до 7 дни

Еднотемпературно озахаряване на 64°C за 60мин

Дрожди:
Wyeast 1272 american ale II - стартер / или Safale US-05 - 11гр /

Ферментация 20°C / 7 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот Dr1nata » 22 Мар 2017, 00:58

Тунинг на водата имаше ли? На доста места чета, че за постигане на мътността за NEIPA-та, по-важна е водата, а не пшеницата и овеса(или дрождите). Количеството им от 10% също ми изглежда малко. Имаш ли снимка от тази бира? Интересно ми е да видя как изглежда
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 22 Мар 2017, 10:47

Dr1nata написа:Тунинг на водата имаше ли? На доста места чета, че за постигане на мътността за NEIPA-та, по-важна е водата, а не пшеницата и овеса(или дрождите). Количеството им от 10% също ми изглежда малко. Имаш ли снимка от тази бира? Интересно ми е да видя как изглежда


Тунинга е като всички ИПА които варя - 1 чаена лъжичка гипс. А пшеницата и овеса не са толкова за мътност, а за плътност и свежест. NEIPAта има усещането като плътен сок. Получи се идеално, може би само бих сменил дрождите с Нотингам, за да са по-неутрални.

На снимката изглежда по-тъмна от колкото е реално, не знам защо така излиза на снимка.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот Dr1nata » 22 Мар 2017, 21:10

Заради светкавицата е
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: New England IPA

Мнениеот lhristov » 22 Мар 2017, 23:05

Martin написа:Тунинга е като всички ИПА които варя - 1 чаена лъжичка гипс.


Привет, Мартин!
На кое викаш гибс? Би ли ме ограмотил, моля.
Има ли го в магазина?
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 23 Мар 2017, 11:10

Най обикновен чист гипс. От строителните магазини.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот lhristov » 23 Мар 2017, 13:24

А стига бе, верно, стройтелен?
Аз си мислех, нещо специално и то от електронния магазин към форума. Нещо, което съм пропуснал да забележа!

Добре. Пак ще помоля да ме ограмотиш. Каква е целта? Прави по-твърда водата ли? Кво ли, що ли?
Благодаря предварително!
Може и някой линк където е обсъждано. Аз ще и потърся, де.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: New England IPA

Мнениеот Dave Lombardo » 23 Мар 2017, 13:46

Идеи за заместител на Centennial?
Cascade?
И в каква пропорция?
Благодаря!
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 23 Мар 2017, 14:21

lhristov написа:А стига бе, верно, стройтелен?
Аз си мислех, нещо специално и то от електронния магазин към форума. Нещо, което съм пропуснал да забележа!

Добре. Пак ще помоля да ме ограмотиш. Каква е целта? Прави по-твърда водата ли? Кво ли, що ли?
Благодаря предварително!
Може и някой линк където е обсъждано. Аз ще и потърся, де.


viewtopic.php?f=33&t=3048
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 23 Мар 2017, 14:24

Dave Lombardo написа:Идеи за заместител на Centennial?
Cascade?
И в каква пропорция?
Благодаря!

Cascade или Amarillo. Същото количество.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron