Завърши първия стадий.. Доколко ще е сполучлив, ще се разбере отсега нататък.
Спазих паузите от горния коментар.
Озахаряването мина 'спокойно'. Очаквах да бъде напрегнато и с паника в коригиране на температурите, но успях да ги одържа в рамките на +/- 1 градус. Спране-пускане на котлон нонстоп.
Забравих да направя йодна проба преди да сваля от огъня, но направих такава веднага след това, и цвета не се промени - остана си кафеникаво-червено-жълто.
Оцеждането малко се спъна след първите 6-7 литра. Май поналях повечко вода изведнъж. Разбърквах, правих, струвах - потека. Малко повече мътилка отиде за варене, ама айде.
Варенето мина без проблем. Завря здраво доста бързо - хмела се сложи по схемата. Всичко 6.
Ето и малко данни + снимки...
На около 20 C (19.5, 20.2, 19.8):
Мерих от първото потекло след озахаряване и захаромера стоя на 20 - максималното.
Мерих последното което потече след слагане на последната вода - около 6 Плато.
Не бях сигурен как да премеря преди варене тъй като повече от половината вече беше на огъня, докато останалото се прецеждаше, та не го направих.
След варенето показваше 15.
Охладих колкото бързо можах до 21, ама докато се натуткам с ферментор-а и дрождите, падна на 18-19.
Аерирах мъста в ферментора с тънко маркуче прикачено за бояджийски компресор.. 3-4 минути. Вдигна се пяна.
Хидратирах дрождите в 130-140 мл вода, предварително превряла и изтинала на около 22 градуса. Разбърках ги докато добре се размият.. 5 мин.
Затворих с капака и водния клапан, който предварително бе изолиран допълнително със силикон.
Сега чакам.
Бележки:
Предварително бях измил всичко със сода каустик от предишния ден, а днес всичко след варенето минаваше през дезинфикциозна вана с Финк Окорон.
Вода ползвах от чешмата. Исках така да пробвам първия път, да видя какво ще стане.
Малко ме притеснява температурата на мъста.. В стаята е около 18-20 - лентата на ферментора показва 19 в зелено.Въпроси:
Как мерите захарноста след като няма повече прзинаци на ферментация? Изливате отново в цилиндър и мерите или...?
Ако пусна хидромера вътре и го оставя, ще свърши ли същата работа?
Отваряне на капака по време или след ферментация: колко опасно е?
В клапана сложих разтвор от водата с финк окорон вместо чиста вода. Чувам някои слагат водка. Има ли разлика?
Ще ми дойдат и други такива простички въпроси, които е малко трудно да се търсят тук, освен ако случайно не попадна на тема с подобни болежки.