Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 03 Мар 2017, 18:39

Днес направих варка №7 - отново повторих Rhombus American Wheat, много ми допада, а и не само на мен. Всичко мина по план, без гафове.

Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 3кг;
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Кастъл малт Белгия - 3кг
Huell Mellon - 20 гр@60 min
Huell Mellon - 15 гр @30 min
Mandarina Bavaria - 10 гр @30 min
Huell Mellon - 10 гр @10 min
Amarillo - 10 гр@10 min
Amarillo - 15 гр - DRY
Citra - 10 гр - DRY
Chinook - 10 гр -DRY

Lalemand BRY-97 насипни 11гр.
Вода за озахаряване - 18л;
Вода за промиване - 24л;
Варене 1 час;
OG: 14P
Литри пивна мъст във ферментатор - 29л;
По мои сметки, екстрактивност - 72,26 %, ефективност: 92,64%

Смятам с 32 литра във ферментатора, защото някъде към 3 изпуснах в канала, защото бях забравил крана пуснат. Този път използвах bazooka филтър и циркулирах с помпата през цялото време, като от време на време разбърквах.Попмата не е перфектна но се справя с височина от около 60см.Всичко е бързи връзки. Контролера е уникален, особено този PID който ползвам за озахаряване. С другия контролирам водата за промиване на 78 градуса. Силно препоръчвам дори и за начинаещи, просто няма грешка с температурите и ги задържа +/- 1 градус. Ако някой има нужда от помощ за конструирането им съм насреща. тествах и SpargeArm, вижда се на едното клипче и мога да кажа, че и той много облекчава нещата, а също и спомага за по-равномерно разпръскване на водата.

Ето и снимки и видео.Едната снимка е на Irish Red Ale от миналата варка, докато варях си пийвах както обикновено.: https://goo.gl/photos/RdcbsprKDSSbttPE9
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 13 Мар 2017, 09:47

Събидх се неделя сутрин и погледнах колко е мрачно на вън. Порлгенха прогнозата и твърдо реших да варя в къщи. Направих варка №8 - Star Anise Stout, по рецептата на Мартин

Pale ale malt - 4,20kg
CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия- 0,60kg
Caraaroma - 0,48kg
Carafa II - 0,48kg
Печен ечемик - 0,24kg
ОБЩО - 6kg
Magnum - 30g @ 60мин
Aurora - 20g @ 10мин
2бр (две звездички, натрошени) - Звездовиден анасон  @ 10мин

Еднотемпературно озахаряване на 68°C за 60мин
Маш-аут: 78 градуса
Nottingham ale - 11гр
Вода за озахаряване - 18л;
Вода за промиване - 27л;
Варене 70мин;
OG: 13.5P
Литри пивна мъст във ферментатор - 31-32л;
По мои сметки, екстрактивност - 69,75 %, ефективност: 89,42%

Вече утъпках някаква пътека и всичко минава все по-гладко. Отново не използвах бъркалката, просто й е тясно в този съд, но през цялото време рециркулирах с помпата през базука филтъра. Промиването мина изключително гладко, промивах докато не свърши водата за промиване, а бях приготвил 27 литра, вместо стандартните - 24. Опитах да се меря захарност с захаромера това е изключително сложно. Все още си чакам рефрактометъра от Китай. Поддържането на температурата с PID REX-C100 на MLT и STC-1000 за HLT просто става без грешка, не мърда повече от 1 градус от зададеното. Отново не филтрирах през торбата, а само през едно сито за брашно, което доста по трудно се задръства, а торбата използвах за последните 5-6 литра. На цвят бирата стана буквално черна, като кафе/кола. Изникнаха ми 3 въпроса:
1. Как ще меря захарността с рефрактометъра като мъстта е прекалено гореща, няма ли да изкриви резултата както при захаромера, все пак трябва да меря бързо, нямам време за охлаждане, за да спра промиването ако падне под 2P?
2. В рецептата нямаше машаут, а аз вдигнах до 78 за да се промие по-лесно, дали е грешка или така е трябвало да се направи?
3. Трябва ли да изчакам както е по рецепта Ферментация 20°C / 10 дни и Вторична 17°C / 7 дни(предполагам се има в предвид във втори ферментатор) или мога да действам като при останалите - 7 дни във ферментатора, 7 дни в бутилки на същата температура и след това на студено?

Едно видео щракнах: https://goo.gl/photos/4HikYYJSTydAigHC6
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 13 Мар 2017, 10:32

ultrashock написа:1. Как ще меря захарността с рефрактометъра като мъстта е прекалено гореща, няма ли да изкриви резултата както при захаромера, все пак трябва да меря бързо, нямам време за охлаждане, за да спра промиването ако падне под 2P?
2. В рецептата нямаше машаут, а аз вдигнах до 78 за да се промие по-лесно, дали е грешка или така е трябвало да се направи?
3. Трябва ли да изчакам както е по рецепта Ферментация 20°C / 10 дни и Вторична 17°C / 7 дни(предполагам се има в предвид във втори ферментатор) или мога да действам като при останалите - 7 дни във ферментатора, 7 дни в бутилки на същата температура и след това на студено?


1. В рефрактомера се слага 1 капка и се размазва, която изтива за няма и секунда.
2. Забравил съм да отбележа машаута, ама то се подразбира във всички рецепти.
3. Ако ферментацията е свършила, бутилираш и това е. Независимо дали е било 7 или 17 дни.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 13 Мар 2017, 11:31

Ок, благодаря. Добре съм постъпил с машаута. За всички останали казуси - явно рефрактометъра ми е задължителен инструмент.

Тази седмица ще направя поръчка за следващите две варки. Ще помоля за съвет - до сега като видове съм правил пейл ейл, два вида вайс, червен ирландски ейл и стаут. Сега ми се иска нещо по-светло и бистро около 5%ABV. Досегашните всички са перфектни като вкус и аромат, но трудно се определя бистротата за всички досегашни. Насочил съм се отново към рецепта на Мартин за Чешки пилснер с ейлови дрожди. Притеснява ме температурата, тъй като мога да поддържам най малко 18-20 градуса. Дали е ок и какво друго ще предложите?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 13 Мар 2017, 11:43

При 18-20 градуса ще стане Пейл ейл с чешки хмел. Което не пречи, пак ще е хубава бира. Кръщаваш го Бохемски Ейл и си готов.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 21 Мар 2017, 16:59

Както описах по-нагоре повторих рецептата Rhombus American Wheat, вече е готова за пиене, на вкус е супер, обаче цвета й е доста странен. Като цяло има доста утайка по бутилките. Доколкото знам вайс-а трябва да се обърне 1-2 пъти преди да се налива в чаша, но този след обръщане седи доста мътен и започват да се раздвижват големи парцали. Седял е 1 седмица във ферментатор, една седмица в бутилки и вече 5-6 дни в хладилника. Каква може да е причината, при положение, че първия път беше доста по бистра? Ако се сетя довечера ще щракна една снимка да демонстрирам.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот knasfas » 21 Мар 2017, 19:24

Аз като си сипвам вайс го сипвам бистър, а с последните 40-50 милитра разклащам, обирам и разбивам утайката с кръгови движения и я сипвам.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Мар 2017, 21:27

Обещах няколко снимки. Дайте мнение добре ли е на цвят за вайс, на вкус е все по хубава, ароматна и вкусна, добре газирана. Снимките са с все утайката:
20170323_201845.jpg
20170323_201835.jpg
20170323_201825.jpg
20170323_201817.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 24 Мар 2017, 00:59

Изглежда си супер! :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот martinmgm » 24 Мар 2017, 02:26

Екстра е!

Пий и се наслаждавай. Не оставяй да отлежава. Отлежал вайс по-хубав не става.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron