от nedkost » 09 Мар 2017, 15:45
От една година не съм ползвал сухи дрожди - промивам и съхранявам в хладилника. Нямал съм никакви проблеми дори и през лятото.
Процедурата е следната (ползвам само дрожди Нотингам ейл):
1. Ферментация в бидонче от 70 литра (50-55 литра бира) при 20 градуса за 3 дни. Утасйката от бидона я изхвърлям - в нея има доста мая, но е силно замръсена с органични материали.
2. Отдекантиране на полуготовата (още доста мътна) бира в 10 литрови туби и оставям за доферментиране в мазето (12-15 градуса) за още 4 дни.
3. След избистряне на бирата в тубите я бутилирам, а утайката я разбивам с малко студена кладенчова вода и събирам всичко в една туба, която доливам със студена вода до половината и енергично разбивам.
4. След 2-3 (трябва на дъното да почне да се образува слой утайка) часа отдекантирам течността от тубата, която е все още мътна и я прехвърлям в друга туба. Утайката отново изхвърлям.
5. Оставям тубата с мътната течност на хладно в мазето за 12 часа. Чистите и жизнеспособни дрожди трябва да се утаят в светло бежова - почти бяла утайка.
6 Изливам светлата течност от тубата, а бялата утайка разбивам с малко бира и я наливам в буркан с капачка. Така се събира около 400 мл. чиста мая с консистенция на заквасена сметана, която ми стига за заквасване на минимум 200 литра бира.
7. Буркана с пречистената мая съхранявам в хладилник, като трайността и е минимум 4 месеца. Може би може и повече, но не съм пробвал.