Избързах да се похваля в групата "малц, вода и хмел" и започнаха проблемите.
На 03.03 сварих най-обикновен светъл лагер. Ако не варя за конкурс не следвам точно стиловите препоръки, но да кажем, че е немски пилс.
Озахаряване: 45мин на 63-64, 10мин на 72, маш аут на 77.
OG - Р12,5. Количество във ферментора 45л. Използвах 2бр Brew Masters Lager. Едното от пакетчетата поръчах предната седмицата, другото беше старо, но в срок и съхранявано в хладилник. С тях 24 часа преди варката направих 2л стартер на бъркалка. Всичко изглеждаше добре. Имаше бурно отделяне на мехурчета СО2 от целия обем, образува пяна и т.н. Засях основното количество на 20 градуса, след това в хладилника и за около 16 часа свалих Т до 12 градуса.
Днес 72 часа по-късно признаците на ферментация са нищожни. Съвсем малко пяна на повърхноста. Екстракта е паднал на Р12.
Въпроса ми е да чакам ли още или да вадя от хладилника, затоплям и засявам с ейлови. Имам 11гр S-04, докато се затопли основното количество ще направя един стартер с тях. Незнам обаче как ще се отрази високата Т на лагерните които вече са в бирата. Ще дадат ли някакви гадни вкусове и аромати?
Досега за лагерите съм използвал Diamond Lager и съм нямал такива проблеми. Ферментират бурно при 10-12 градуса. Свалят ектракта под 2. Реших да пробвам нещо различно и