Третият хладилник смятам да го оборудвам с електронен термостат. Там вече температурите се регулират много точно. Задава се най - висока температура, при която компресорът включва и най - ниска, когато изключва. Хистерезисът (разликата между двете температури) също може да се настрои. Има различни видове термостати:
http://www.ebay.com/itm/12-220V-10A-Digital-LED-Temperature-Controller-Thermostat-Control-Switch-Probe-/272486467198?var=&hash=item3f7175867e:m:mZy506VozH9kJXLsggB-MlwТози е удобен. В средата показва моментната температура. Крайните дисплеи са за ниската и високата.
http://www.ebay.com/itm/220V-Digital-LED-Temperature-Controller-10A-Thermostat-Control-Switch-Probe-New-/272451390201?hash=item3f6f5e4af9:g:29IAAOSwo4pYK~ljТози е в кутийка.
http://www.ebay.com/itm/220V-Digital-LED-Temperature-Controller-10A-Thermostat-Control-Switch-Probe-New-/272451390201?hash=item3f6f5e4af9:g:29IAAOSwo4pYK~ljАз съм се спрял на този, защото е удобен за вграждане във вратата на хладилника.
Необходим е и един адаптор на 12 DC12V. С такова напрежение се захранва термостата. Релето на конкретния модел го дават за 10А, което е предостатъчно за един компресор, но ми казаха, че пусковият ток бил голям и не е лошо да се сложи такова реле:
http://www.ebay.com/itm/New-Plastic-Metal-Solid-State-Relay-SSR-DC-DC-25A-3-32VDC-5-60VDC-TS-/172167582253?hash=item2815fcd22d:g:CcIAAOSwHMJYMutwВсичко това ще струва около 20-тина лева.
Дотук - добре. Високите външни температури не ме плашат. За да не съм зависим и от ниските такива, смятам да сложа и нагревателен елемент, който да се командва от още един термостат. Например това:
http://duelbg.com/bg/catalog/cat:silikonov-nagrevatel-bez-termostatЩе го намотам под най-долната решетка на хладилника. При нареждането не трябвало да се пресича кабел върху кабел, за да не прегрее на пресичането и да изгори. Не знам само колко метра (колко вата мощност) ще ми трябват, но мисля, че 80, или 120 са достатъчни. Още двайсетина лева.
Ето каква ми е цялостаната идея:
Да речем, ще ферментираме с дрожди Нотингам. Целя постоянна температура в хладилника от около 15градуса. Настройвам термостата на компресора от 16 до 14грдуса. Настройвам термостата на нагревателя от 12 до 13.5градуса. Теоретично температурата не би следвало да мине границите от 13.5 до 16, независимо от околната температура. Ще видим как ще се случи на практика. Ако се получи, ще мога да си правя както пшенични бири, така и лагери през всеки сезон, без да се притеснявам къде да местя ферментатора и какви условия да му осигурявам и пак да не се знае дали ще вляза в желаните температури.