Чешки пилснер с ейлови дрожди

Модератор: Martin

Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот Martin » 16 Яну 2017, 17:28

Начална плътност (OG): 1.052 (°P): 13
Крайна плътност (FG): 1.014 (°P): 3.5
Алкохол (ABV): 5 %
Цвят (SRM): 3-4
Горчивина (IBU): 35-40

Малц:
100% - Pilsner malt - 4,5кг

Хмел:
40гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 60мин
30гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 30мин
30гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 10мин

Вода:
50% дейонизирана вода на 50% чешмяна вода

Oзахаряване (Ph - 5.4) :
64°C за 30мин
68°C за 20мин
72°C за 10мин
78°C mash out

Дрожди:
Lallemand Nottingham Ale - 16гр

Ферментация 14°C - 16°C / 10 дни
Лагеруване 4°C - 30 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот Martin » 27 Фев 2017, 15:50

Второ място в категорията пилснер с ейлови дрожди на Biela Vrana 2017, Kosice , със 88/100 точки.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот st_jivko » 27 Фев 2017, 16:54

Поздрави,Мартине.
И дано поостане за дегустация.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот Yaskata » 28 Фев 2017, 13:26

Адмирации за наградата!!

Интересна схема на озахаряване. Какво се целу/постига с нея?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот Martin » 28 Фев 2017, 13:42

По принцип трябваше да е 45мин на 65-66 и 15мин на 72. Ама не уцелих водата и падна на 64. За това стана такова импровизирано озахаряване.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот gorang » 05 Мар 2017, 09:44

Дрождите на каква температура ги пося?
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

Мнениеот cervesa » 05 Мар 2017, 11:05

Martin написа:По принцип трябваше да е 45мин на 65-66 и 15мин на 72. Ама не уцелих водата и падна на 64. За това стана такова импровизирано озахаряване.


Тази "грешка" е помогнала!
По принцип пилзнерите се озахаряват на 61/62*С,целта е ниско тяла,при максимална атенуация,т.е. пр 10*Плато (чешката наливна disitka) се достига 4-4,2% алк
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Хибридни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron