Божо като гледам снимката и мен ме съмнява
Ирландски мъх слагаш ли или друга е хватката ?
Днес направих варка №6 по рецепта Мартин
Star Anise StoutТъй де какво забърках и как процедирах:
Малц:
Pale ale malt-Гърция - 2,9кг
Carapils - 0,4кг
Caraaroma - 0,3кг
Carafa II - 0,3кг
Печен ечемик - 0,1кг
Хмел:
30гр - Aurora (9.2% Alpha) @ 10мин
2бр (две звездички, натрошени) - Звездовиден анасон @ 10мин
5гр - Ирландски мъх
Озахаряване:
14л. вода от бойлера 68С, подгрях до 72С, добавих малца падна на Т 64С, подгрях до 65С, завих тенджерата и оставих за 50мин,
подгрях до 72С пауза 20мин, подгрях до 78С. При добавяне на малца и подгряване на зърнената каша съм бъркал постоянно.
Общо време 1ч30мин
Йодна проба не идеална.
Промиване:
Вода 14л 80С от който използвах 12л. в края на промиването отървах Т на 72С
Започнах да точа зърнената каша, когато се показа само зърно отгоре започнах да добавям водата за промиване.
На 1/4 от водата за промиване спрях крана и добавях вода докато на повърхността се покаже вода, разбъркаш зърнената каша 2/3 от повърхността.
След това продължих източването, като се показа само зърно на повърхността започнах да доливам от горещата вода.
Когато водата за промиване стана 1/2 от началното си количество отново спрях крана и добавих вода за промиване докато се покаже над зърното, разбърках и продължих източването.
Когато се показа зърното отгоре започнах отново да доливам от водата за промиване.
На 1/4 от водата за промиване надигнах тенджерата отзад и така докато не се напълни до горе съда за варене.
В края на източването се получи проблем бях спрял крана да се събере повече течност под двойното дъно и когато го отворих отново потече мътилка.
Не знам дали от това че за първи път правих Т пауза на 72С и загрях малцовата каша до 78С преди промиването, но бирената мъст тръгна много бистра.
Другото нещо което ми направи фпичетление е че при варенето ги нямаше белите парцали, виждаха се само ситни бели песъчинки. Какво е станало белтъците останаха в тенджерата за озахаряване и промиване?
За варене 20л. 13%.
Вода за промиване остана 2л. от 14л.
Като напълних 20л. премерих плътноста на това което е останало в тенджерата, показа 5%.
Варене 1ч.
Понеже не обичам много горива бира реших да не слагам хмел за вгорчаване, това IBU 62 направо ме стресира
Хмела, ирландския мъх и 2те звездички анасон /натрошени/ ги сложих в края да врът 10мин.
Предните 2 пъти като варих слагах ирландския мъх да ври 30мин. но хмелът след охлаждане и източване го намирах на дъното на буци, за това този път реших да сложа ирландския мъх заедно с хмела, ама пак се беше скупчил на буци след източването.
Плътност след варене 14%.
Чисто количество за ферментация около 15л.
Или трябва да сменя тенджерата за варене с по-голяма или да не варя повече от 3,5кг малц.
Електронният термометър ми се развали нагласях малцовата каша за озахаряване на 65С с друг, той пък на големи интервали променя температурата, че подгрявах до 72С с живачния. С него пък се притеснявам да не се счупи, в крайна сметка и термометър трябва да си търся.
Дрожди:
Е тук пак реших да експериментирам, четох в форума за използване на дрожди от друга варка.
Вчера бутилирах варка №4 източих бирата и към утайката добавих 1,5л. преварена и охладена вода разклатих много добре, даже отлично, че като се получи една пяна
Ако промивате дрожди не клатете като мен, разбъркайте полекичка. Налях в 3л. бутилка /дезинфекцирана с Окорон/ стоя 1 час да се утаи /в хладилника/ и след това налях течността без утайката в два буркана с винтови капачки /дезинекцирани с Окорон/.
След като се утайха /в хладилника,горе долу 1-1:30ч/ излях в мивката бистрото и прехвърлих утайката в единия буркан и налях купешка бира 3-4 пръста над утайката и после в хладилника.
Днес, извадих буркана от хладилника излях бистрото, добавих 3-4 пръста охладена бирена мъст /от тази след варенето и охлаждането/и разклатих полекичка.
Много белтък имаше в утайката, за това я прецедих през цедка, чисто дрождена каша излезе около 150-200мл.
Аерирах бирената мъст и добавих така подготвените дрожди.