Нов забирен

Модератор: Martin

Нов забирен

Мнениеот Liebherr4eto » 16 Фев 2017, 12:52

Да се представя и аз, и моите първи опити в занаята. Аз съм Вива. А в този пост е моята първа лично приготвена биричка.
След известно време основно четене и събиране на оборудване, се престраших за първата варка.
Преписах рецептата дословно от тази тема - http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=24&t=3065, като ползвах обаче чешмяна вода (водата ни е хубава и никога не съм купувала минерална или трапезна), оставена да отлежи за едно денонощие.
Изпълнена с трепет и притеснение подредих съставките и дадох старт на мероприятието.
20161105_110126_resized.jpg

На 2кг. Pale Ale Malt - 6л за озахаряване и 8л за промиване. Стремях се да спазвам максимално температурите, но тук ударих първата греда – два дигитални термометъра, показват различни температури.... Изобщо не ми беше хрумнало да ги проверявам, на 20 градуса стайна температура показваха еднакво. Поука номер едно – трябва да се определи има ли изобщо верен от тях двата или да се купува друг. Та взимайки осреднена температура, очаквах с нетърпение йодната проба.
5.jpg

20161105_133734_resized.jpg


Като стана добра – промих и сложих мандата да ври. Греда номер две – стъклокерамичния котлон не смогва да заври качествено, та разпределих тенджерата на двата съседни котлона и им дадох всичката газ. Тъй няма да стане за по-голямо количество – поука номер две. 13 гр Northern brewer на 15-тата минута, 8 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута. Общо 75' варене.

Захарност преди варене – 14, след варене няма данни, че в цялата суматоха не ми беше до това... Цялата кухня лепнеше. :mrgreen:
Охлаждането ми е примитивно – тенджерата слагам в голям съд в душ кабината и пускам маркуча на душа до нея, да тече облива студена вода. За 15 минути температурата падна на 19 градуса, чак се притесних, че ще я преохладя.

20161105_162851_resized.jpg

Преточих основното количество в съда за ферментация, поиграх си да филтрирам утайките през няколко ката марля, изхабих всичката марля (и много нерви), в последствие прочетох, че трябвало да се поизчака да паднат хубаво утайките ама.... Посях дрождите Safale 04 (предварително ги сложих в хладка вода с малко захар да живнат), разджурках, затворих с воден клапан и оставих на 23 градуса (най-хладното място в къщи).

Буквално след час и нещо вътре почна да кипи живот.
20161105_183719_resized.jpg

20161106_171731_resized.jpg

За 24 часа премина бурната ферментация, след седмица бутилирах с 6 грама декстроза на литър.
20161113_095607_resized.jpg

Проба – след седмица, още има сладост и не достатъчно газирана. След още една седмица повторна проба и О, ЧУДО! Невероятна бира! Напълно успешен опит.
bir2.jpg

Греда номер 3 – много малко количество. Ще пусна скоро и за втората варка, която вече става за пиене. Очаквам коментари, мнения и критики. :icon-wink:

п.п. Не ме бива в сметки и изчисления, а и още не ми се е изяснило всичко от материята, та не мога да дам инфо за IBU и другите сложни думички. :?


Поздрави!
Аватар
Liebherr4eto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Дек 2014, 17:21

Re: Нов забирен

Мнениеот ALL_ON » 16 Фев 2017, 13:29

На първо място искам да те поздравя за твоята първа успешно сварена домашна бира :clap: Всичко изглежда добре. Аз няма да ти давам съвети и препоръки, защото има много писано във форума. Ще кажа само, че най-добрият учител е личният опит, тоест само с пробване на нещата ще разбереш кое работи при теб и кое е нужно да промениш. Така постепенно ще изчистиш всички малки неща, които в момента ти се струват грешки и те дразнят. В крайна сметка ще добиеш и рутина и всичко вече ще върви по-леко и по-гладко :) Пожелавам ти много и все успешни варки и чакаме да се запознаем лично и да разменим бири! НАЗДРАВЕ :dance:
Последна промяна ALL_ON на 16 Фев 2017, 14:25, променена общо 1 път
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нов забирен

Мнениеот Dave Lombardo » 16 Фев 2017, 13:42

ALL_ON написа:... В крайна сметка ще допиеш и рутина и всичко вече ще върви по-леко и по-гладко...

Много сладък лапсус ;) :D
Иначе се присъединявам към поздравленията за много и успешни варки, пък да видим кога и аз ще намеря малко време да оцапам за сефте казана и кофите, които само трупам за ужас на жената! :angry-screaming:
Наздраве!
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Нов забирен

Мнениеот ultrashock » 16 Фев 2017, 14:17

Поздравления и от мен, като младши домашен пивовар. Като един от най-неопитните, но вече с няколко варки(6) зад гърба и постоянна промяна на оборудване, мога да ти кажа само едно: ако си фенка на бирата си се захванала със страхотно хоби. Аз лично до момента по-интересно хоби не съм имал. Задавал съм прости и не чак толкова прости въпроси, но научих доста и продължавам ежедневно да чета в свободното време. Така че действай и всяка следваща ще е по-добра. Прочети основните теми в този раздел: viewforum.php?f=18 , в моята тема за първата ми бира, също има много информация - въпроси, отговори и препоръки.
Прочети: http://www.howtobrew.com/ - тук са основите на пивоварството;

Успех!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Нов забирен

Мнениеот Liebherr4eto » 16 Фев 2017, 14:36

Благодаря Ви! :text-thankyoublue:

Много четене изчетох, и в този форум, и в немски и други, а и ще се чете тепърва, то е ясно. Предстои ми и ъпгрейд и ъпдейт :lol: на оборудването, че да си облекча процеса. Следващото нещо например ще е чилър, че с това мъкнене на гореща тенджера напред назад не си е работа. :oops:
Аватар
Liebherr4eto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Дек 2014, 17:21

Re: Нов забирен

Мнениеот Liebherr4eto » 17 Фев 2017, 12:50

За втората варка си намислих да докарам някакво коледно настроение, но поради куп причини се отложи до към средата на януари. Вече въоръжена с голям газов котлон, различни видове малц и самоделна мелница за малц (на която и предстои сериозно подобрение, че не е особено удачна), с проверен термометър се хвърлих на по-голямо количество.

20170119_192634_resized.jpg


Рецептата, ами малко поомешах нещата, исках хем да има пшеничен малц, хем да е малко тъмна, уж четох, ама ... и тъй като имах останал и 2 кг. смлян Pale Ale малц, сглобих следната комбинация:

Pale Ale Malt – 2350гр
Wheat Pale Malt - 1250 гр
CARAAROMA® Malt – 400гр.

Вода – 12 за озахаряване и 16 за промиване.
Озахаряване –
20‘ на 52 градуса.
40‘ на 65 градуса.
30‘ на 72 градуса
20 на 76 градуса (тук се замотах докато покаже не беше хубава йодната проба...)
Загряване до 78 и промиване.
Замерена захарност – 14.
Варене – хмел Northern Brewer на 15‘ и на 65‘, варене 90‘. 2гр. ирландски мъх.
Охлаждането, поради двойното количество отне почти ½ час по „онзи“ метод. Този път изчаках почти час да почине и да се утаи хубаво. Прелях в галона, без да си играя с гъстите утайки. Захарност 16. Почва да ме гризе, дали захаромера е точен, та преди следващата ще го тествам.

20170120_143401_resized.jpg


Дрожди Safbrew S-33 – 11гр. Разделих количеството в два галона, че беше към 19 литра. Този път нямаше активна бурна дейност толкова бързо, та се притеснявах да не съм уморила дрождите.

20170120_184312_resized.jpg


Клапана почна да бълбука, парцали като на предишната така и не се появиха, но пък така силно бълбукаха и двата галона, кънтеше цялата къща... Поотслабна след два дни, но продължи почти 5 дни до пълно затихване.

20170121_085226_resized.jpg


Една седмица и бутилиране с 8 грама декстроза на литър, че предишната не ми беше достатъчно газирана.

20170129_142025_resized.jpg


След две седмици на хладно, резултатът отново е превъзходен. По-тъмна отколкото търсех, но прекрасна. А и количеството е прилично.

bir1.jpg


Както правилно отбеляза Мартин, пяната липсва, но не защото я няма, а защото от нетърпение първо отпихме, после се сетихме да снимаме. Газировка се вижда по чашите. Тези дни ще направя нови снимки на следващата дегустация. ;)
Наздраве!
Аватар
Liebherr4eto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Дек 2014, 17:21

Re: Нов забирен

Мнениеот Liebherr4eto » 19 Фев 2017, 15:18

Ето я, в целия и разкош:

bir.jpg


Наздраве!
Аватар
Liebherr4eto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Дек 2014, 17:21

Re: Нов забирен

Мнениеот petiomalchev » 20 Фев 2017, 21:07

Liebherr4eto написа:За втората варка си намислих да докарам някакво коледно настроение, но поради куп причини се отложи до към средата на януари. Вече въоръжена с голям газов котлон, различни видове малц и самоделна мелница за малц (на която и предстои сериозно подобрение, че не е особено удачна), с проверен термометър се хвърлих на по-голямо количество.

Преди 4-5 години и аз си направих мелница за малц ама стои трупа ражда и събира прах. Проблема и беше че паразитният вал не се въртеше, нарязвах валовете допълнително но не се получи.
Най-добре е да се сложат зъбни колела.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Нов забирен

Мнениеот cervesa » 21 Фев 2017, 08:25

petiomalchev написа:
Liebherr4eto написа:З
Преди 4-5 години и аз си направих мелница за малц ама стои трупа ражда и събира прах. Проблема и беше че паразитният вал не се въртеше, нарязвах валовете допълнително но не се получи.
Най-добре е да се сложат зъбни колела.


Първият прототип,беше без зъбни колела,и за да го ползвам, сложих един гумен О-пръстен върху задвижващия вал,като посредством триенето двата вала се въртят едновременно.Разбира се това бе временно решение.(Между другото,при monster crusher-а,който ми е служил за модел,няма зацепване!!??)
Следващите заготовки вече са със зъбни колела и само със надлъжни шлици на валовете.Работят пврфектно!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нов забирен

Мнениеот Liebherr4eto » 21 Фев 2017, 11:01

petiomalchev написа:.....Проблема и беше че паразитният вал не се въртеше...


Като има зърно се върти, не съм имала проблем. И двата вала са накатени и захапват добре.

mill.jpg


Проблема е, че шава по кофата докато въртя, а и фазера много се гъне. Приготвих парчета гетинакс, да направя здрав плот и ще го фиксирам за нещо, мисля и моторче от пералня с ремък и колело да сложа.
Аватар
Liebherr4eto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Дек 2014, 17:21

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron