Тази есен започвам отново с пивоварството след 3 месечна пауза и пиене на гадни купешки бири(не всички де) и от време на време следене на форума.
В момента като основно оборудване имам следното:
Неръждаем казан 70 литра, който ползвам за варене - BK;
Бидон 40 литра на HLT;
Ел.казан 24 литра за MLT;
Два терморегулатора за MLТ и HLT, единия е PID, другия е обикновен;
Заготовка за RIMS (това което съм пускал в темата по назад), както и нагревател, за тази система, който наскоро се появи от китайците(ето този);
Всички други пособия и инструменти, които съм закупил до момента за пивоварството.С текущото оборудване успявам да произведа между 28-32 литра бира. Със сигурност искам да ъпгрейдна текущото преди първата варка, която смятам да е след месец. Та ще са ми нужни малко съвети, за това как да подходя. Ето какво съм решил:
1. Големия казан 70 литра го разпробивам и слагам кран за по лесно източване след варене, той си е супер и си има качествена изолация;
2. Покупка на 50 литрово Igloo, което ще преправя на MLT и ще му сложа филтър за промиване - PVC или меден от типа
Manifold. Ориентирал съм се към ново (
например това) или това, което колегата
продава.
3. Ще се опитам да сглобя RIMS, дотогава ще подгравям с бързовар.
4. За да сглобя RIMS са ми необходими още два компонента:
- термодвойка подходяща за REX-100 терморегулатор, която да е на резба за да влиза в 1/2 женско, моля поагайте;
- по мощна помпа, подходяща за целта, в момента съм с
тази и си мисля, че няма да се справи с RIMS на 3/4 тръби и дължина 35см ;
Приемат се всякакви съвети и насоки! Благодаря!!!