Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ALL_ON » 16 Фев 2017, 10:36

Като човек, който ползва хладилна чанта (обикновена), мога да кажа, че тази е ПЕРФЕКТНА! Ще ти свърши супер работа. Много по-стабилна ще бъде от обикновените чанти и като монтираш канелка или кран няма да имаш никакви проблеми.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 16 Фев 2017, 10:46

Сега я договарям. Между другото същия търговец предлага и казани неръждавейка на подозрителни ниски цени:
https://www.olx.bg/ad/tendzheri-i-kazan ... 3759de7a53
Направил съм запитване за дебелина на 50 литровата - 30 лв струва :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Dave Lombardo » 16 Фев 2017, 11:27

ALL_ON написа:Като човек, който ползва хладилна чанта (обикновена), мога да кажа, че тази е ПЕРФЕКТНА! Ще ти свърши супер работа. Много по-стабилна ще бъде от обикновените чанти и като монтираш канелка или кран няма да имаш никакви проблеми.

Плюс, че мъртвият обем ще бъде много малък, тъй като има фабричен улей за канелката
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот darilinko » 16 Фев 2017, 12:01

Купувал съм и двата ми казана от там 21л и 33л , доволен съм. Трябва само да се има предвид, че 21 литровия е с реален обем 19л, съответно 33 литровия с 30л
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 20 Фев 2017, 10:04

Вчера се сдобих с мотор от чистачки. Изникват няколко въпроса, на които искам да си отговоря, преди да се впусна в монтажа. Майстора ми намери едно от японски автомобил - работещо - мотор + редуктор. На него, а гледах на клипове в нета, че и на повечето има 5 кабела за свързване. Има ли някаква особеност при свързването или избирам двойка кабели, които ме задоволяват като скорост и това е?
Другия ми въпрос е: какво захранване да ползвам. Имам адаптер 12V 1A, което ми се струва малко като мощност и едно захранване за лунички(халогенни лампи) 12V 5A (подобно на това), мисля че е AC, което значи че ще трябва да се изправи. Дали ще стане с него и ако не какво да търся?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 08 Сеп 2017, 14:24

Тази есен започвам отново с пивоварството след 3 месечна пауза и пиене на гадни купешки бири(не всички де) и от време на време следене на форума.
В момента като основно оборудване имам следното:
Неръждаем казан 70 литра, който ползвам за варене - BK;
Бидон 40 литра на HLT;
Ел.казан 24 литра за MLT;
Два терморегулатора за MLТ и HLT, единия е PID, другия е обикновен;
Заготовка за RIMS (това което съм пускал в темата по назад), както и нагревател, за тази система, който наскоро се появи от китайците(ето този);
Всички други пособия и инструменти, които съм закупил до момента за пивоварството.



С текущото оборудване успявам да произведа между 28-32 литра бира. Със сигурност искам да ъпгрейдна текущото преди първата варка, която смятам да е след месец. Та ще са ми нужни малко съвети, за това как да подходя. Ето какво съм решил:

1. Големия казан 70 литра го разпробивам и слагам кран за по лесно източване след варене, той си е супер и си има качествена изолация;
2. Покупка на 50 литрово Igloo, което ще преправя на MLT и ще му сложа филтър за промиване - PVC или меден от типа Manifold. Ориентирал съм се към ново (например това) или това, което колегата продава.
3. Ще се опитам да сглобя RIMS, дотогава ще подгравям с бързовар.
4. За да сглобя RIMS са ми необходими още два компонента:
- термодвойка подходяща за REX-100 терморегулатор, която да е на резба за да влиза в 1/2 женско, моля поагайте;
- по мощна помпа, подходяща за целта, в момента съм с тази и си мисля, че няма да се справи с RIMS на 3/4 тръби и дължина 35см ;

Приемат се всякакви съвети и насоки! Благодаря!!!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Dejmos » 12 Сеп 2017, 10:52

За термодвойката - дали не можеш да използваш 1/2" гилза за термометър и каквато термодвойка намериш?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 12 Сеп 2017, 11:05

Виж това
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 13 Сеп 2017, 16:05

dr_slavov написа:Виж това

Ей сега поръчах тазина 1/2 резба и без това тази на Rex100 не е добра, дава проблеми.
Отделно мисля варенето да не го правя с бързовар, ами с вграден нагревател, затова поръчах това и това.
Дайте съвет за помпа, каква да купя?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Martin » 13 Сеп 2017, 16:13

4500 вата на 30см само 2 ката (обща дължина 60см) .... може да имаш проблем със загаряне. Това са 75 вата на сантиметър. Ето това е по-добър вариант
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта