petiomalchev написа:Аз си купих
подобен филтър, но съм го ползвал 1 път и то за сухо охмеляване.
Прецеждам от ферментатора в друг съд преди бутилирането, като във входящият филтърен отсек сложих натрошен хмел на пелети.
Аромата на хмел в бирата стана по-силен, все още отлежава за газировк, чак след като стане готова мога да кажа дали има наистина ефект.
Ефекта от сухото охмеляване през водопроводният филтър е невероятен бирата има вкус и аромат все едно сега си сложил хмела.
Бирата върху която изпробвах Star Anise Stout хмел Аурора.
От моят скромен опит в пивоварството, 6 варки бих споделил опита си с бистрителя "ирландски мъх".
Че какво забелязах, първите 3 варки без мъх, газирам в бутилките за 7-10 дни при температура 17-18 градуса.
4 и 5 варка с ирландски мъх, след ферментацията много бистра, но газировката при същите условия протича по бавно, че взех и я сложих на по топло 20-22С и работата стана.
Последната варка №6 след като преточих от ферментатора бистрото 15л. и сложих захарта за газиране гребнах една супена лъжица от ферментатора утайка и я сложих в бирата.
Газировката протече както при първите 3 варки.
Направих си извод че колкото е по бистра бирата в края на ферментацията толкова по малко са дрождите в нея и трудно се газира в бутилките, при използване на кег и газиране с кран това е плюс.
Тъй че бистренето с ирландски мъх, желатин е нож с две остриета.
Филтрите за водопроводната мрежа имат различни елементи за филтрация 5,10, 25, 50 микрона, размерите на дрождите са 5-10 микрона тъй че и с тях трябва да се внимава.
Моят филтриращ елемент е 60 микрона.