Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 26 Яну 2017, 09:20

Ок, разбрах, насочвам се към неръждаемата тава + месингови фитинги и кранове. Само RIMS-а ще бъде от 100% неръждаема стомана.
Благодаря!

Все още чакам някой колега с опит в RIMS да се включи :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Dejmos » 26 Яну 2017, 11:24

Като цяло е по-добре да са неръждаеми фитингите, но малко месинг по нагревателя да не те притеснява. Неръждаемите ще ти създават по-малко проблеми и ще се чистят по-лесно. А и съм попадал на месингови кранове с вложка от обикновена стомана вътре :(
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот victoryvt » 30 Яну 2017, 15:14

Има и вариант да се изреже кръг от неръждаемо сито или да се уцели сито с точен размер и да му се вземе кръга.
ЛОшото е че и там се продават алуминиеви за неръждаеми, които за пресяване на брашно са ок, но за нашите цели не са.
Продава се и неръждаема мрежа за сито на цена около 60лв. кв.метър - от един кв. м. ще излязат 9 лъжливи дъна с диаметър 33см. макс.
Реже се с ножица за ламарина на ръка. После запояваш 4 крачета от медна или неръждаема тръба и дъното е готово.
Питайте Пешо2 (shadcsm) за колко време стана неговия МЛТ, беше обещал и снимки, ама нема :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Martin » 30 Яну 2017, 15:27

victoryvt написа:Продава се и неръждаема мрежа за сито на цена около 60лв. кв.метър - от един кв. м. ще излязат 9 лъжливи дъна с диаметър 33см. макс.
Реже се с ножица за ламарина на ръка. После запояваш 4 крачета от медна или неръждаема тръба и дъното е готово.


Еми давай! Режи, пои и в магазина на по 15лв бройката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 30 Яну 2017, 16:50

Тия дни си поиграх малко и по-надолу ще видите резултата. Не претендирам за красота, а по-скоро за функционалност. Диаметъра ми е точно 33.5см и взех тава 36см от неръждаема стомана за 9 лв броя. Изрязах я с флекс, след това малко шлайфане и стана точна. Продупчих я с 2мм свредло, на разстояние от около 1 см и след това монтирах болтове от неръждаема стомана М8х80 за крачета (около 10 лв, 5 болта и гайки). Отделно сложих месингов кран на вече MLT. Тествах го, няма течове. Дупката за крана направих с конусовидно стъпково свредло, което купих от китайците. Има размер 3/4, което пасна точно на 1/2 кран мъжко. Мога да услужа/пробия на някой при необходимост. Направих с него и дупка на ферментатора за канелка, пасна идеално.
Ще тествам при следваща варка. Освободих 30 литровия ферментатор, за който си имам и изолация и ще го ползвам за подгряване на водата за промиване. Така съдовете стават само 3 - MLT 24L, HLT - 30L, BK - 65L.
Ето нагледно:
IMG_3923.JPG
20170130_134148.jpg
20170130_134113.jpg
20170130_134103.jpg
20170130_134042.jpg
20170130_134034.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 30 Яну 2017, 17:21

Струва ми се, че са ти малко дупките. Ще те озори промиването. Това не се базира на опит, а на снимково сравнение с други такива съдове из мрежата. Дано не съм прав.
Последна промяна dr_slavov на 30 Яну 2017, 18:00, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 30 Яну 2017, 17:37

Да ти кажа и на мен така ми се струва, да понадупча още малко?
PS: затова и пуснах снимки, да дадете съвет дали е ок.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот stoyanninov » 30 Яну 2017, 17:50

проточната площ трябва да ти бъде в рамките на 8-12% като в случая с дупки по-скоро към горната граница
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот petiomalchev » 31 Яну 2017, 01:03

ultrashock при мен на двойното дъно с диаметър 30см имам 540 отвора 2мм. промива добре, но са разчертани и се броят лесно.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 31 Яну 2017, 09:51

Опитах да разчертая, но така и така не целих със свредлото точките и накрая я подкарах произволно. Можеш ли да премериш какво е разстоянието между самите дупки и какъв е диаметъра на дупките (при мен с свредло 2 мм - дупките са точно 2 мм)? Дупки се дупчат лесно, премахването на остатъчните мустачки е сложно, но преди следващата варка ще понадупча още малко. Предполагам няма да има негативен ефект, ако надупча повече дупки, стига да не пречи на самата конструкция.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron