Вчера беше ред на 5 варка, отново Irish Red Ale. Споделям как мина процеса и какви трудности срещнах.
Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция - 4,70кг;
CARAAROMA® Карамелен малц - 0,8кг;
CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия - 0,5кг;
Или общо малц - 6кг;
Citra 10 гр@50 min
Magnum 20 гр@50 min
Citra 10 гр@20 min
Citra 10 гр@5 min
Дрожди: Nottingham Ale , насипни 11гр.
Вода за озахаряване - 18л;
Вода за промиване - 24л;
Варене 1 час;
OG: 13.5P
Литри пивна мъст във ферментатор - 32л;
По мои сметки, екстрактивност - 70,88%, ефективност: 90,87%
Голям мерак беше да изпробвам новите подобрения - стойката за 3 степенна система, Sparge Arm, нови термометри, включително такъв монтиран на MLT, ел. бъркалка и най-вече ел. казана, на който монтирах кран и сложих фалшиво дъно.
И сега за процеса и трудностите:
1. Подгрях вода до 72 градуса и добавих малца. Стигна до ръба трудно го разбърках, но постепенно слегна и стана по-лесно. Сравнително лесно поддържах 65-66 градуса.
2. Тествах бъркалката, но моторчето явно не е от чистачки и му дойде в повече гъстия майш. Махнах го и продължих на ръка.
3. Докато озахарявах, тествах крана и фалшивото дъно, като източвах в една кана и след това връщах от горе. Първоначално се зарадвах, че работи добре, но на 5-тия литър отказа. След разбъркване, с мъка успявах да събера по едно канче. Добре че тествах по рано, за да не разчитам на това фалшиво дъно за промиването. Бързо до мазето, взех стария лаутер-тюн и след като свърши озахаряването прехвърлих всичко в него и промивах в него.
4. Промиването със Sparge Arm e песен - препоръчван на всички да сглобят, много улеснява процеса и автоматизира промиването. Единствено регулирах крана колко да пуска, за да не прекалено много или прекалено малко водата над малцовото легло.
5. С тристепенната система лесно се прехвърля от един съд в друг и се избягва местене и вдигане на вече тежките съдове.
6. Варенето направих с 2 бързовара и доста бързо кипна. (един 2kW и един 1kW);
7. Реших след варене, охлаждане и whirlpool да не филтрирам всичко през торбата за филтриране. Прелях от казана в ферментатора през едно ситно сито за брашно и само последните 5-6-7 литра през торбата. Получи се 3 пъти по бързо, но резултата ще видя в крайната бира.
8. Засях дрождите, (предварително активирани на стартер).
9. В крайна сметка 32 литра във ферментатора, които днес сутринта вече бълбукаха.
Сега за проблема с фалшивото дъно: бях пускал снимки на фалшивото дъно, вие казахте че са малко дупките, но аз след това направих горе долу двойно. Отворите са направени със свредло 2мм. Къде е проблема и защо не протичаше както трябва през него? Дали да си играя още с него или да сложа една базука. Аке сте правили базука, кажете лесен и удобен начин, трябва ли да слагам тел вътре, за да не се смачква от тежестта на малца, вкякви напътствия ще са ми от полза. Моля за съвет?
Ето снимка от процеса:
И едно видео:
https://goo.gl/photos/CkyekMnD2kjdX1nx6